Най-горещият химикал на света

Най-горещият химикал на света

05/02/2019 Off By martha

Aавантюристите са постоянно на лов за най-горещият химикал или храна на планетата. Мощният химикал, който придава повечето парливи чушки топлина се нарича капсаицин. Но най-горещото химично вещество на планетата не е направено от пипер. Нарича се ресинефатоксин и, вярвайте ни, не желаете да го поглъщате.

Когато кажем, че нещо е „горещо“ или „пикантно“ означава, че то активира чувствителни на топлина неврони. Конкретният рецептор задейства болка когато е изложен на високи температури или киселини. Пикантните неща са горещи, защото мозъкът мисли, че сте се изгорили. Капсаицин, основният пикантна съставка в чилито, активира този рецептор. Ресинефатоксинът прави същото, но с по-голяма сила. Лабораторните тестове показват, че е от 100 до 10,000 пъти по-пикантен. Разбира се, хранителните продукти измерват пикантността, като използват топлинната единица в сковал, кръстена на нейният създател, фармацевтът Уилбър Сковал. Използвайки тази скала, чушката халапеньо е около 2,500 до 8,000 сковални единици топлина, докато каролина рийпър е от 1,5 до 2,2 милиона. Чистият екстракт от капсаицин е 16 милиона сковала. Ресинефатоксинът обаче надхвърля всички тях с зашеметяващите 16 милиарда сковала топлина. Няма горещ сос, съдържащ това вещество за доброто на човечеството.

Учените смятат, че поглъщането на по-малко от 10 грама от веществото може да бъде фатално. Смята се за толкова опасно, че учените, работещи с него трябва да вземат специални мерки против изгаряния. Може да бъде създадено само по един начин. Използва се кактус, произхождащ от Мароко. Колкото и странно да звучи, изглежда, че учените се опитват да го превърнат в лечение на силна болка. Причината е, че то активира невроните за болка толкова силно, че те се изтощават.

Но докато медицинският потенциал на ресинефатоксин е интригуващ, веществото е изключително опасно за употреба. Със сигурност не е нещо, което трябва да опитате вкъщи, терапевтично или като подправка за къри. Съществуват много по-приятни и безопасни начини да направите храната си пикантна.

Автор: Мартина С. Попова