Най-застрашените реки в САЩ

Най-застрашените реки в САЩ

18/04/2019 Off By martha

През последните 34 години организацията American Rivers се е застъпвала за защита на големите реки от заплахи като строителство на язовири, замърсяване и изменение на климата. Най-застрашената е река Гила в Ню Мексико. Застъпниците твърдят, че плановете за отклоняване на значителни части от реката ще изострят последиците от изменението на климата.

„Ще бъде значително повредена в близко бъдеще, ако не се предприемат действия“, казва Крис Уилямс, старши вицепрезидент по комуникациите в American Rivers.

Гила е една от най-ценните реки на Ню Мексико. Тя е древна, защото е била източник на прясна вода за местните хора повече от хиляда години. Това е съименникът на говедарката Гила и чудовището на Гила, а самата река поддържа редица застрашени видове. Тя е приветствана като една от последните „диви” реки на нацията. За жителите, които горещо се опитват да я защитят, река Гила е едновременно живописно природно убежище и исторически водоизточник. Планираното отклонение за Ню Мексико, ще окаже значително въздействие върху наличието на вода за местните общности надолу по веригата в Аризона.

На 12 април губернаторът на Ню Мексико Мишел Луян Гришам наложи вето на финансирането за отклоняването на реката, но
American Rivers поддържат позицията си по отношение на именуването на река Гила като най-застрашената в Америка, тъй като специалните интереси все още се застъпват за отклоняване на речната вода от каналите нагоре по течението.

Повече от 66 милиона долара за рекултивация мотивират борбата за контрол над бъдещето на реката. През 2004 г. конгресът прие Аризонския закон за уреждане на водата, който официално разреши отдела на Ню Мексико на проекта Централна Аризона да отклони водата от горната река Гила. За да получат пълното си финансиране, от Ню Мексико трябва да получат одобрение от Министерството на вътрешните работи до тази година.