Най-красивите паркове

Най-красивите паркове

06/08/2019 Off By martha

От древни скални образувания в Австралия до извисяващи се ледници в Патагония, тук са 20 от любимите ни национални паркове.

ОБЕДИНЕНИТЕ ДЪРЖАВИ могат да предявят иск за първия национален парк в света, но това е далеч от единствената страна, чиито най-ценни земи са официално защитени от правителството.

След създаването на Йелоустоун през 1872 г. концепцията за национален парк се утвърди в Америка и извън нея. Канада основава първите си национални паркове през 1880-те; идеята в крайна сметка се разпространи през Атлантическия океан до Великобритания след Първата световна война, а след това и в нейните колонии. Япония и Мексико приеха концепцията през 30-те години на миналия век, а десетки други страни последваха примера през 20-ти век.

Днес по света се определят нови национални паркове, като всеки декар защитена земя представлява малка крачка напред за природозащитниците. През 2019 г. Националният парк в Индиана Дюн стана 61-и в Америка, докато милиони декари в Перу, Китай и Финландия са постигнали статут на национален парк през последните години.

От древни скални образувания в Австралия до извисяващи се ледници в Патагония, националните паркове по цялото земно кълбо предлагат на посетителите възможността да опитат диви пейзажи и да помогнат за опазването на биоразнообразието. Ето 20 от нашите любими.