Най-лошите замърсители в Китай

Най-лошите замърсители в Китай

06/05/2019 Off By martha

Повече от милион души в Китай са загинали от последиците от замърсяването на атмосферния въздух през 2016 г., според Световната здравна организация. Това е шокиращо число и Ма Джун оказва постоянен натиск върху китайското правителство и частните компании да го намалят.

Бивш разследващ репортер, написал новаторска книга, наречена Китайска водна криза, Ма основал Института за обществени и екологични въпроси (IPE) през 2006 г. Организацията има за цел да направи достъпни данните за околната среда. „Трябва да включим хората в нашето управление на околната среда“, казва Ма. „Те трябва да бъдат информирани.“

Отначало имаше малко данни за споделяне. Но през 2013 г. Китай обеща да „обяви война“ на замърсяването и започна да освобождава часовите нива на PM2.5, особено вредните замърсители с фини частици. IPE и неговите партньори настояват да бъдат разкрити източниците на тези замърсители. Когато това се случи година по-късно, IPE включи тези нови данни в онлайн карта и телефонно приложение, наречено Синя карта, където потребителите могат да проверяват качеството на въздуха на повече от 300 китайски града и качеството на водата в хиляди реки.

Сега китайските граждани могат да видят дали е безопасно да изпращат децата си навън да играят – и ако не е, те могат да определят кои фабрики са виновни. Компаниите са изправени пред обществен натиск за почистване, казва Ма. Също толкова важно, според него, правителството е убедено, че “прозрачността на околната среда няма да наруши нашето общество.”