Най-милото на мидите…

Най-милото на мидите…

21/01/2019 Off By djani

Желани, искрящи, ценни и бленувани. Неее, не говоря за силиконови мадами, а за истински перли!!! От къде идват и какво представляват? Всички знаем, че те са свидни рожби на мидите, но как точно и какво може би ще разберем след тази статия… Хайде, по същество!

Названието е дошло от латинската дума pernula – морска раковина. Синоним на думата перла е думата бисер, както и вече остарялото “маргарит” (от гръцки “Μαργαρίτα” – “бисер”)

Перлата се образува, когато песъчинка или друга дребна частица случайно попадне в тялото на мидата и започне да я дразни. Ако мидата не успее да изхвърли чуждото тяло, тя започва да отделя специално вещество, наречено седеф, с което го обвива.

Перлите са известни повече от 6000 години. Добиват се в страни като Индия, Шри Ланка, Таити, Иран и в Червено море. Много високо ценен още в Древен Египет е бил перленият бял цвят с розов оттенък. Най-скъпите перли са с розов и синкав оттенък. Другите цветови оттенъци са златист, сребрист, зелен, черен, съществуват и такива в цветовете на дъгата.

Преди 20 в. перли са се добивали само от дълбините на топлите морета, а професията на ловците на бисери се е считала за изключително опасна. Вече съществуват плантации за култивирани сладководни бисерни миди, като продукцията им съставлява над 90% от съвременната търговия с перли.

Естествените перли в черупките на мидите са рядкост. Още по-голяма рядкост са хубаво образуваните перли, които биха били подходящи за изработка на бижута. Тези причини и голямото желание да се притежават перли са довели до необходимостта от намиране на начин за тяхното изкуствено производство в големи количества и за по-ниска цена.

Култивираните перли според начина на създаването и качеството си са най-близки до естествените. Те възникват като зрънца пясък (или друго твърдо тяло) се внася вътре в черупката на мидата от човешка ръка. След това мидата се връща да живее във водата и след определен период от черупката се вади перлата, която междувременно се е оформила около твърдото тяло. По този начин, в подводни ферми за перли се произвеждат големи количества.

Имитирани (фалшиви) бисери са всички перли, които по своя блясък напомнят на истинските (получени по естествен или изкуствен път), но по начина на производство и структурата си са съвсем различни. Тези “перли” са изцяло продукт на човешка ръка, без участие на мидите.

Ядрото на фалшивите перли е направено от твърд материал (пластмаса, седеф или стъкло), което се покрива с многослойна обвивка от емулсия, която дава крайния блясък на истински перли. Производството на подобни “перли” е по-евтино и по-бързо, поради което тяхната цена е много по-ниска от тази на истинските. С техния бисерен блясък и ниска цена те отговарят на нуждите на всички онези, които искат да имат перли, а не могат да си купят истински.

Съществуват и Перли наречени Акоя. Те са специалитетът на японската индустрия за добив на перли. Акоя перлите са и с много малко дефекти и дълбок блясък. Добиват се от мидите Pinctada fucata и Akoya.

Перли от Южните морета – Култивираните перли от Южно море са изключително качествени перли с възбял почти сребрист цвят.

Доста по-големи от обичайните перли, тези от Южно море са характерни и със своята гладкост и перфектна кръгла форма. Това са и най-редките и необикновени перли в бижутерията днес.

Сладководни перли – повечето сладководни перли се добиват в Китай, като са продукт на сложен процес, в който от една-единствена, но издръжлива, мида може няколко пъти да се получи добив на перли.

Нещо като някои жени и многобройните им деца…

Сладководната перла изглежда досущ като перлите Акоя. Тя обаче е достъпна на цена от 1/5 от цената на типа Акоя.

На балканският полуостров са популярни т.нар Охридски перли. Ценени са за това, че в процесът на изработване се използват само естествени материали.

Одри Тату и емблематичният филм ги превърнаха в иконичен аксесоар и предполагам, че всяка жена тайно или явно мечтае за подобни красиви аксесоари. Момчета, трябва да сте вечно благодарни на мидите, защото благодарение на тях няма защо да се чудите какъв подарък да направите на любимата си. Перлите винаги са добра идея.

Източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани