Най-полезният вид сол

Най-полезният вид сол

20/02/2019 Off By martha

Някога е било просто решение между йодирана готварска сол или морска сол. Днес то се е превърнало в сензорно претоварване. Може да се сблъскате с набор от цветове, текстури и цени по отношение на солта. Но какво всъщност разграничава всички видове сол?

Обикновената готварската сол, която всички познаваме се създава чрез обработване на естествената сол в температура от 650˚С, но това унищожава най-полезните съединения. Подсилена с етеричен йод, трапезната сол също е избелена и лишена от микроелементи, така че със сигурност не е най-здравословната сол. Някои експерти твърдят, че тази високо рафинирана версия на солта е отговорна за много здравни проблеми.

Повечето хора са добре запознати с морската сол. Тази сол идва от океана и претърпява процес на изпаряване, за да може да се отдели солта от водата. Морската сол съдържа малко количество естествен йод. Обикновено е много по-малко обработена от трапезната. Докато морската сол е нерафиниран избор, за съжаление, замърсяването на водата се превръща в проблем. Макар това да не е причина да се откажем от морската сол, микропластмасите са проникнали почти във всичко и е добре да се има в предвид този фактор и да се балансира употребата на морската сол.

Пушената сол няма значителни хранителни предимства пред нормалната морска сол. Всъщност, те са просто морска сол, пушена при ниски температури върху легло от въглища, което придава на кристалите прекрасен вкус на дим. Вкусът на димните нюанси придава повече измерение на ястията, но няма значителни ползи за здравето.

Хималайската сол, както се подразбира, идва от древни морски дъна на Хималайските планини. Розовият им цвят идва от богато съдържание на желязо. Всъщност тази сол е доста богата на минерали, съдържаща всичките 84 важни микроелемента, изисквани от тялото ви. Розовата сол може да подпомогне много телесни функции, като например намаляване на мускулните спазми, поддържане на кръвната захар здравословното рН в клетките. Много експерти препоръчват хималайска сол като една от най-здравословните видове.

Произхождаща от Хавай, черната сол е нерафинирана и вулканична. Черният цвят се дължи на съдържанието на активен въглен, който е чудесен за храносмилането и премахването на примесите от тялото. Поради тази причина се смята, че е полезна храносмилателна помощ. Черната сол е високо ценени и здравословна, когато се използва по предназначение.

Когато става въпрос за избор на здравословна сол е по-добре да се консумира нерафинирана сол, тъй като обикновено е по-ниска в натрий и с високо съдържание на основни минерали. Екзотичните соли могат да създадат прекрасно кулинарно преживяване, но по отношение на здравето, нито една нерафинирана сол не е безспорно по-добра от друга. Изберете сол, която отговаря на вашите нужди и се наслаждавайте в комбинация с интелигентен, здравословен начин на живот.

Автор: Мартина С. Попова