Най-проучваната храна

Най-проучваната храна

13/06/2019 Off By martha

Само ако беше толкова просто като „Една ябълка на ден държи лекаря далеч.“ Учените в областта на храненето всъщност постоянно проверяват здравословните свойства на храните. Всичко в тази картина, заедно със зехтина и чая, е било предмет на повече от 20 проучвания през последните 25 години, казва лекар Майкъл Ройзън, главен сътрудник в клиника в Кливланд. Защо? “Те или имат неочаквани ползи”, казва той, “или обикновено се консумират, но могат да имат рискове.”

Някои храни – като нар и шам-фъстък в САЩ – се издигат до славата на храненето, защото голяма компания, която доминира в производството и продажбите, плаща голяма част от изследванията. Но спонсорираните изследвания могат да засенчат науката, казва Ройзън. Националният млечен съвет, например, „има огромен маркетингов клон“, което му позволява широко да популяризира действително хранителните аспекти на млякото, киселото мляко, сиренето и др. Някои млечни продукти съдържат съединение, наречено лецитин, дълго считано за здраво. Въпреки това, тя взаимодейства с чревните бактерии, за да произведе увреждащото съединение триметиламин, който причинява възпаление и може да доведе до заболяване. Жълтъкът също има лецитин и Ройзън съветва минимален прием.

Високо проучените храни не винаги са тези, които трябва да ядете. Ройзън предлага избягване на диети с ниско съдържание на въглехидрати, като подчертава маслото, сиренето и многото месо. Дори здравословното говеждо месо, съдържа карнитин, друг производител на триметиламин. “Протеинът не е различен, независимо дали е хранен с трева или хранен със зърно.” Червеното вино или щедрото изпръскване на неподправен екстра-девствен зехтин – две най-добре проучени храни – може леко да смекчи отрицателните ефекти от месото и млечните продукти. Но алкохолът е опасен и маслиновото масло е с високо съдържание на калории.

Най-добрият залог, казва Ройзън, е да се следва науката, а не усещането. Яж зеленчуци. Вместо месо, изберете сьомга или океанска пъстърва – те имат по-добро рибено масло от повечето други видове с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на живак. Пийте черно кафе (може да е добро за черния дроб). Закускайте ядки, но не прекалено много. И за десерт: хапка от тъмен шоколад.