Най-радиоактивното място на планетата – Част I

Най-радиоактивното място на планетата – Част I

12/10/2018 Off By martha

Радиацията е доста страшна и опасна. Вероятно бихте се учудили колко всекидневни машини излъчват радиоактивни вълни – мобилните телефони, микровълновата печка или рутера за интернет. Но това не е от вида радиоактивност, която е вредна за човека. Тя е в толкова малки количества, че реално няма как да промени или наруши ритъма на нашите тела. Дори някои от храните, които консумираме съдържат дози радиация. Бананите – любимия плод на много – съдържа голямо количество калий. Част от този калий е естествено радиоактивен. Спокойно, не се панирайте, дозата е незначително малка. Трябва да изядете около 10 милиона банана наведнъж преди радиоактивните вещества да имат ефект върху тялото ви. Нека използваме банана като мярка за количество радиоактивност за по-лесна съпоставка.

Дори да не консумирате банани дневно, ако спите с друг човек до себе си получавате половин банан радиоактивност всяка нощ. Не само ние самите, но почвата и атмосферата съдържа част радиоактивност. Космосът съдържа доста токсични за нас елементи, които малко или много успяват да си проправят път до въздухът, който дишаме. Глобално, почти всички получават около 2 банана радиоактивна енергия дневно.

Има места, обаче, където хората получават значително повече радиация всекидневно, а за това сме си виновни само и единствено ние. Такива места са станали туристически забележителности или сценарии изкарани директно от хорор филм поради драстичните последствия, които те са оставили върху цялостната история на човечеството.

Хирошима, Япония
Едно от най-известните такива места е Хирошима, Япония. Мемориалът на мира или още наричан Атомният купол, стои в памет на жертвите от атомното нападение на града в края на втората световна война. Около 600 метра точно над сградата е била взривена първата атомна бомба. За първи път светът става свидетел на унищожителната мощ на това оръжие. При посещение на града в наши дни, радиоактивните нива, които все още се наблюдават там няма да ви повлияят. Десетилетия след разрушителното събитие, жителите на града получават около 3 банана стойност радиация на всеки час – сравнително повече от нормалното глобално количество.

Чернобил, Украйна

Може би най-логичния пример за радиация, който може да се представи е Чернобил, Украйна. При инцидентната експлозия, в самия реактор е имало толкова много топлина, че покрива е излетял и като последствие околностите в доста голям радиус са били обгазени с химикали и радиация. Ако останете на това място за около час ще получите същото количество радиация, което получавате при дентална снимка– близо 50 банана радиоактивна енергия. С течение на времето и усърден труд са премахнати няколко метра от горния слой на почвата и са приети допълнителни мерки да се изолира реактора.

 

Автор: Мартина С. Попова