Най-редкият цвят очи

Най-редкият цвят очи

04/12/2018 Off By martha

Казват, че очите са прозореца към душата. Какво става обаче когато погледнете някой и се сблъскате с две разноцветни очи?

Повечето хора, с които ще се срещнем ще имат кафяви, сини или зелени очи. Въпреки, че сините и зелените не са най-разпространeните, знаете ли, че има хора със кехлибарени очи? На тъмно те изглеждат кафяви, но когато ги достигне светлина те получават жълтеникави оттенъци. Всъщност този тип очи имат повече сходност със зелените, от колкото кафявите.

Сребристите очи също са доста редки. Много биха ги определили като сини, но те са далеч по-бледи. При сините очи реално няма пигмент, а пречупването на светлината им предава цвета. При сивите очи обаче има допълнителен слой, който пропуска сравнително по-малко светлина и подчертава безцветността.

Може би най-странният цвят очи, с който може да се сблъскате са лилавите или червените очи. Звучат доста фантастично, но съществуват. Те най-често се намират при хората с албинизъм, тъй като тялото им не произвежда меланин. Лилавите очи са смеска от синкаво-безцветните им очи и червеният цвят на кръвоносните съдове в очите. При червените очи се забелязва смеска между сивите очи и кръвта, придавайки има червеникав цвят. Тези разцветки са изключително редки да се срещнат в хора без албинизъм, но една от най-известните актриси в Холивуд, Елизабет Тейлър, има синкаво-лилави очи.

Най-рядко срещаните очи са разноцветните. Вероятно сте се заглеждали в снимки на Дейвид Боуи и сте се зачудили дали това не са цветни лещи. Всъщност той има пълна хетерохромия – при това състояние, двете очи приемат различен цвят. Принципно това се предава генетично, но може да бъде последствие от контакт на ириса с желязо или очно заболяване. Хетерохромията въздейства само на едно око и не носи със себе си допълнителни заболявания. Само 11 от всеки 1,000 души ги притежават.

Още по-рядка е централната хетерохромия. При това състояния и двете очи са оцветени в два цвята едновременно. Някой ги наричат „котешки очи“ и те също се предават генетично.

Какви очи имате вие? Познавате ли някой с тези фантастични разцветки? Ако имате човек от вашето семейство с подобни очи е много вероятно вие също да носите в себе си уникалните гени.

 

Автор: Мартина С. Попова