Най-старият учебник по тригонометрия

Най-старият учебник по тригонометрия

08/02/2019 Off By martha

Когато говорим за математика и тригонометрия, свързваме тези термини с Питагор. Знаем, че споменаването на думата тригонометрия кара учениците да им прилошее, но има нещо важно и честно казано доста интересно свързано с темата. През последните години са направени някои открития, които могат да променят това, което знаем за тригонометрията като цяло.

Открита е вавилонска плоча, наречена 322 Плимптън. Докато откритието на подобни плочи се случва често, има нещо много различно в този случай. На тази плоча е гравирала първата тригонометрична таблица. Това означава, че всичко, което се знае за правият ъгъл е било известно на вавилонците хиляда години преди да се роди Питагор.

Отнема известно време и работа, за да се разшифрова информацията. Ясно е, че плочата се състои от петнадесет реда и четири колони, които са написани като клинопис. Една от колоните има дори тригонометрични функции. Математиците също така посочват, че тази плоча не е само първата тригонометрична таблица, а че тя е и най-точната. Вавилонците не са използвали ъгли, а съотношения на дължините на страните на десните ъгли. Всички историци и математици, които са изучавали 322 Плимптън, коментират, че тя представлява един съвсем нов начин за разглеждане на тригонометрията като цяло. Това вероятно е следствие от културните разлики между нас и античните вавилонци. Също така има много дискусии за това как се е използвала тази плоча през онези времена. Най-добрата теория е, че е била използвана от учителите, за да обяснят триъгълници и да се решават квадратични уравнения. Цялата тази ситуация изисква по-строго и задълбочено проучване.

Винаги говорим за това как науките винаги се развиват и че фактите могат да се променят, но обратното винаги е било казано за математиката. Ако информацията, представена на плочата бъде потвърдена… помислете как ние поколения наред учим едно нещо, а само с едно откритие може да промени всичко това. Светът е странен и не престава да ни изненадва, понякога приятно, а понякога и не толкова приятно.

Автор: Мартина С. Попова