Нар – дар от природата

Нар – дар от природата

17/11/2018 Off By djani

Нарът е бил символ за плодородие и изобилие в много култури в продължение на хиляди години. Известно е, че е бил  отглеждан още  3000г.пр. Хр.в Иран и Северна Индия. В последствие се разпространява в Сирия и Кипър, по-късно в Гърция, Италия, и цялото Средиземноморие.

В Египет, с надеждата за втори живот, мъртвите били погребвани с голям брой нарове. В гроба на Тутанкамон са намерени украшения от сребро във формата на нар.

Нарът, който се споменава във всички свещени книги, е широко използван символ и в произведенията на изкуството.

Ползата от консумацията на нар е огромна. Може да се използва както кората, така и вътрешността на плода. Нарът е като щит на организма срещу болести.

 

Сред другите ползи са: съдържание на голямо количество витамин С, полифенол, желязо  и калий. Укрепва имунната система. Балансира холестерола, помага за защита на здравето на сърцето. Антиоксидантните вещества полифенол и антоцианин предотвратяват натрупването на плаки в сърцето и вените. Консумацията на чаша сок, от прясно изцеден нар е еликсир за здраво сърце.

Между зърната на нара има една бяла ципа. Чаят от тази ципа, облекчава болките в стомаха. Ако се сварят корите от нар, и се охладят, като се прибави малко мед – спира стомашно разстройство.

Нарът е и естествен антибиотик. Предпазва от рани, възпаления и инфекции,  както вътрешните органи, така също и кожата. Ако някъде по кожата се появи рана, намазване с паста от кората на нар, ще предотврати инфекция.

Съставките на нар се използват широко и в производството на  козметични продукти. Може да си направите маска за лице, като сварите кора от нар и прибавите от сока на плода. Действа подмладяващо и предотвратява образуването на акне.

Едно от предимствата на нара е, че той е диуретик. Благодарение на действието на нара, се изхвърлят токсините от организма. Отличен  помощник  на храносмилателната система. Пробиотичните бактерии допринасят за развитието на доброкачествени микроорганизми, които живеят в червата.

За облекчаване на афти, се сваряват корите на нара и се прави гаргара.

В едно проучване за намаляване на риска от затлъстяване, на първо място се оказал нарът. Антиоксидантите и полифенолите в плода, изгарят излишните мазнини в тялото. Едновременно поддържа нивото на калориите в равновесие, като се бори със затлъстяването и повишава енергията на тялото.

Колко е благосклонна природата ни с такава комбинация от качества. Вкусно и полезно. Ценете даровете на природата.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани