Находка променяща представи- Göbekli tepe

Находка променяща представи- Göbekli tepe

29/04/2019 Off By djani

Наскоро откритият монолит в Göbekli Tepe е най-голямата загадка в света. Когато се го открили е изглеждало, че е умишлено погребан в пясъкa по причини, които все още остават неизвестни.

Още по-странно е, че специалистите го  оценяват на повече от 12 000 години!

Прецизната резба, използвана по време на строителството, е напълно необяснима. Досега само 5% от този невероятен обект са разкопани.

Разположен е в северозападния край на Месопотамия в Югоизточна Турция. Това е древен хълм, изработен от натрупаните хилядолетни слоеве на върха на руините. На най-ниското ниво, най-значителната му конструкция датира от 10 000 до 11 000 г. пр. Хр. Период, предхождащ въвеждането на писане, метални инструменти и колело в региона от 6000г.

Въоръжени само с най-простата технология, древните строители са използвали каменни инструменти, за да редят огромни варовикови блокове в колони, всяка с тегло между 11 и 22 тона. Тогава стотици хора ще  да са работили заедно, за да преместят стълбовете от 100-500 м. до комплекса.

На мястото, големите камъни са подредени в кръгли пръстени с приблизително осем изправени стълба. Всеки стълб се състои от два камъка, които оформят Т-образна форма. Около периферията са разположени шест колони, свързани с ниски стени, а в центъра са разположени два по-високи стълба. Най-високите стълбове достигат 16 фута височина, а най-големите пръстени са с диаметър 65 фута. Към днешна дата са открити близо 200 стълба при копаенето.

Göbekli Tepe, който всъщност представлява комплекс от много храмове, може би е бил първият храм в света, създаден от човека. Доказателствата, открити на мястото, показват, че тя е била използвана за религиозни цели. Повечето от разположените там колони са Т-базирани, високи до 6 м, и на тях са изсечени различни видове животни (бикове, змии, лисици, кранове, лъвове и др.),.

Най-удивителното е, че някои стълбове тежат между 40-60 тона, което води до спекулации за това, как е възможно праисторическите хора да са построили такъв паметник, когато все още не са измислени основни инструменти. Според археологията, хората от онази епоха са смятани за неопитни ловци.

Значението на Göbekli Tepe се крие във факта, че хората, които са живели там, са много по-напреднали, отколкото се предполага. Привържениците на „Древната теория на астронавтите” твърдят, че същества от друга планета биха могли да подпомогнат човечеството в тези древни времена и да им дадат възможност да създадат впечатляващи структури не само в Турция, но и в много страни по света. “Gobekli Tepe променя всичко”, казва Иън Ходър от университета Станфорд.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани