На лов за китове в Япония?

На лов за китове в Япония?

06/02/2019 Off By martha

Присъствието на големи китообразни животни осигурява здравето и просперитета на световните океани. Защо? Благодарение на тези „водолази“, богата на минерали студена вода достига повърхността. По този начин осигурява оцеляването на растителния планктон, най-големият източник на кислород в света. Това също създава вертикални течения на вода, които регулират температурите. Допълнително, скелетите им са огромни и изключително богати на въглерод и когато те умират, потъва в дъното на океана.

Броят на китовете е вече безвъзвратно нисък. Смята се, че ловът на китове ще намали бойката им на половина до 2100 г., въпреки усилията за опазването им. В средата на всичко това, Япония, която е част от Международната комисия по китолов, ще възобнови търговския китолов. В продължение на петдесет години това е било практика под претекст на „научни изследвания“. Това се случва въпреки, че през 1986 г. Международната комисия по китолов е забранила тази практика.

Китовите меса съставляват едва 0,1% от консумацията на месо в Япония днес, макар покачването след Втората световна война. Много критикуват взетото решение, със сериозни опасения за околната среда. Но Япония маскира търговския китолов като научно изследване в продължение на години под специално правило за изключение на Международната комисия по китолов.

Днес, въпреки че повечето видове са застрашени от изчезване, почти отвъд способностите ни за помощ, много видове китове са процъфтявали над застрашителната квота, благодарение на вече 32-годишната забрана. След взимането на решението и възобновяването на китолова в Япония тя вероятно ще напусне Международната комисия по китолов. Бъдещето е мрачно, тъй като други членки на комисията като Норвегия, който също са били наранени от забраната, да вземат решението да напуснат. Това би довело да катастрофални резултати в популацията на китовете. Промяната може сериозно да промени животът в океаните и в следствие от това да промени течението на природата.

Humpback whale in Antarctica

Автор: Мартина С. Попова