На чашка Кона Кафе

30/06/2019 Off By nina

Отглеждано само на вулканичната почва на Големия остров Хавай, това кафе е известно с финия си, богат вкус и ордите от безскрупулни имитатори.

В светлината на легионите фалшификатори, които продават фалшификати, група истински производители на кона кафе наскоро се обединиха, за да съдят няколко големи магазина, като Walmart и Costco, за тяхната роля в масовата схема за измама с кафе. За каква измама става въпрос, ще попитате.  Продаването на посредствени зърна като Koнa кафе си е чисто престъпление. Отглеждано само на вулканичните почви на Големия остров Хавай, Koнa кафето се възхвалява от ценителите за дълбокия му, „винен, пикантен“ вкус и липсата на горчив послевкус.

Не всички хавайски кафета са Кона. За да се класират, зърната трябва да се отглежда в “Kona Coffee Belt”, ивица земя, дълга 22 мили и широка 2 мили, разположена на височина от 700 до 2400 фута. Тази земя, по склоновете на вулканите Хуалалай и Мауна Лоа, е покрита от семейни кафе-горички.

Климатът на острова е идеален за дърветата, които изискват както слънчева светлина, така и дъжд през периода на растеж –  от август до януари и дълги сухи, слънчеви периоди по време на сушенето. От януари до края на май хавайските хълмове се пълнят с деликатни бели цветове. След това, от май до август, опънатите, зелени плодове на кафеените дървета, наречени череши, узряват на гроздове през целия сезон, докато не станат яркочервени.

Производителите периодично избират черешите, които не съзряват едновременно. След това те отстраняват пулпа, ферментират вътрешните ядки и изсушават семената на големи, слънчеви палуби, известни като hoshidanas. От време на време ги разбъркват, за да се уверят, че се изсушават равномерно, след което, накрая се пекат.

Производителите на кафе Koнa отразяват богатата мултиетническа история на Хавай и жизнеността на съвременните местни предприятия. Самуел Ръгълс, мисионер, за първи път донесъл кафе в Хаваи от Бразилия през 19 век. По това време фермите за кафе на Хавай са били управлявани от богати собственици на плантации, които притежавали големи парцели земя. След глобалния спад на пазара на кафе през 1890 г., обаче, много от тези големи плантации били разбити. На тяхно място се появяват по-малко и по-малки семейни ферми, често притежавани и управлявани от японски имигранти. Днес кафето Koнa се обработва от около 600 малки производители.

Пивкият, богат вкус на Кона има своите дългогодишни фенове. В едно писмо от 1866 г. Марк Твен пише, че „кафето Koнa има по-богат вкус от всяко друго, независимо независимо къде и как се отглежда и как  го наричаме.“ Днес жаждата за истинско кона кафе е причинила появата на нечувани измамници. Докато фермерите Koнa произвеждат само 2,7 милиона паунда зърна годишно, всяка година се продават повече от 20 милиона паунда Koнa. Част от това несъответствие може да се обясни с наличието на смеси между Koнa и други, по-малко скъпи кафета, начин за намаляване на разходите, като същевременно се набавят някои от богатите вкусове на Koнa. Но новите методи за изпитване на химикали, предназначени да проверяват съединенията, открити само в оригиналното Koнa кафе, са разкрили, че много от така наречените Koнa смеси всъщност не съдържат истинско Koнa кафе. Опитните пиячи на Koнa често могат да усетят измамата. Любителите на кафето биха помогнали много, ако плащат и за подкрепата на малките, местни производители, които продължават повече от век.

Как да разпознаете истинското Koнa кафе от фалшивото? Потърсете официалния Kona Coffee Council “Печат на одобрение” на опаковката. Ако няма печат, не е Кона.

Превод – Нина Жишева