Недокосната майска пещера Чичен Ица

Недокосната майска пещера Чичен Ица

13/03/2019 Off By martha

Археолозите, които търсят свещеният кладенец под древния град на маите Чичен Ица, намиращ се на Мексиканския полуостров Юкатан, случайно открили повече от 150 ритуални обекта – недокоснати повече от хиляда години – в поредица от пещерни камери, които могат да съдържат улики за възходът и паданието на древните маи.

Откриването на пещерната система, известна като Баламку или „Бог Ягуар“, било обявено от Националния институт по антропология и история на Мексико. След първоначалното откритие от фермери през 1966 г., Баламку била посетена от археолог Виктор Сеговия Пинто, който написал доклад, в който се отбелязва наличието на голямо количество археологически материал. Но вместо да разкопае мястото, Сеговия наредил на фермерите да запечатат входа заедно с всички записи за откриването на пещерата.

Баламку останала запечатана за повече от 50 години, докато не била отворена отново през 2018 г. от изследователя Гуилермо де Анда и неговия екип. Проучването на системата било частично финансирано от безвъзмездни средства от Националното географско дружество. Де Анда си спомня, че се промъкнал по корем през тесните тунели на Баламку в продължение на часове преди да се натъкне на каскада от дарове, оставени от древните жители на Чичен Ица. Те били толкова перфектно запазени и непокътнати, че сталагмитите се били образували около вазите, украсените плочи и други предмети в пещерата.


За да имат достъп само до първата от седемте ритуални зали, открити досега в Баламку, археолозите трябва да пълзят по корем през стотици метри извиващи се тесни проходи. В първоначалния доклад за пещерата Сеговия идентифицира 155 артефакта, някои с лица на богове, а други с маркировка на свещеното цеиба дърво. За сравнение, близката пещера Баланканче, ритуално място, разкопано през 1959 г., съдържа само 70 от тези обекти.

Защо Сеговия решил да запечата такова феноменално откритие, все още остава въпрос. Но по този начин той по невнимание предостави на изследователите безпрецедентен „втори шанс“ да отговорят на някои от най-сложните въпроси, които продължават да предизвикват противоречия за маите днес.

Автор: Мартина С. Попова