Недоносените бебета бягат от враждебна среда в мамината утроба?

Недоносените бебета бягат от враждебна среда в мамината утроба?

21/01/2019 Off By nina

Нека си представим следната сцена – извънземно изглеждащ зародиш се разбужда, за да се види как се поклаща в абсолютна тъмнина, в торба, пълна с течност, а към нея се е проточила тръба, пълна с кръв, която циркулира, изпомпвана шумно от някаква помпа. Направо си е като във филм на ужасите! Плодът разбира, че тая тъмна среда и тези плашещи звуци представляват неговата жизнена система. Алармите изгасват и имунната система на плода мобилизира всичките си войници, да се преборят с тази чужда същност и да му помогнат да избяга.

Този странен сценарий може да изглежда пресилен, но може да бъде подобен на това, което се случва, когато бебето се роди твърде рано. В много случаи лекарите не знаят точно какво предизвиква преждевременно раждане на бебето. Но ново проучване предполага, че понякога това може да се случи, защото имунната система на бебето по същество “отхвърля” майката, подобно на това, когато тялото на човек отхвърля трансплантиран орган.

Резултатите противоречат на традиционната представа за имунната система на бебето, за която се смята, че е твърде млада или незряла, за да предизвика такъв проблем.

“Схващането винаги е било, че плодът има много незряла имунна система и в резултат на това хората наистина не са взели предвид възможната му роля при усложненията при бременност,” заяви един от участниците в изследването д-р Типи Макензи, доцент в University of California, Сан Франциско (UCSF) в изявление. Новото проучване предполага, че в някои случаи “имунната система на плода” се събужда “преждевременно и може да предизвика раждане”, каза Макензи.

По-специално, това може да се случи, ако жената има тиха инфекция (инфекция без симптоми), която след това предизвиква имунната система на плода, казват изследователите.

Проучването е публикувано миналата година в списание Science Translational Medicine.

В проучването си изследователите анализирали кръвни проби от 89 жени износени бременности и 70 жени, които са родили преждевременно поради “преждевременно разкъсване на мембраните” или спукване на амниотичната торбичка преди 37 седмици от бременността. състояние, което често е свързано с тиха инфекция на амниотичната торбичка. Изследователите също анализирали проби от кръв от пъпна връв, които съдържат фетални клетки, от всички жени в проучването.

Ученте открили по-високи нива на два вида имунни клетки, наречени дендритни клетки и ефекторни Т-клетки, в пробите от кръвта на преждевременно родени бебета, в сравнение с износените бебета. Тези имунни клетки участват в монтирането на реакция срещу чужди нашественици в тялото и изследователите са открили, че при недоносени бебета тези имунни клетки са били активирани, за да атакуват клетките на майката.

В допълнение, недоносените бебета са имали по-високи нива на възпалителни химикали, произвеждани от Т-клетките, в кръвта на пъпната връв, в сравнение с доносените.

Нещо повече, когато изследователите разгледали човешки клетки от матката на тези възпалителни химикали в лабораторна чинийка, те открили, че химикалите предизвикват контракции в маточните клетки.

„За плода задействането на ранно раждане би могло да бъде стратегия за излизане от “враждебна” среда, в която има инфекция.“ – се казва в изявлението.

„Ако сте плод и вашата имунна система се развива в здравословна среда, в най-добрия си интерес е да запазите нещата, така че да се развивате и да се раждате в нормално време”, споделя д-р Фрасколи. “Но ако срещнете проблеми във вид на инфекция или възпаление, тогава това може да предизвика вашите дендритни клетки и Т клетки да се събудят, което да доведе до ранно раждане“, каза тя.

Преждевременното раждане обаче е свързано с редица сериозни усложнения за бебето, включително смърт. Сега изследователите се опитват да намерят биомаркери в кръвта на майката, които могат да установят дали тя е изложена на риск от преждевременно раждане поради феталния имунен отговор.

Превод от английски -Нина Жишева

Източник – http:// https://www.livescience.com/62408-fetal-immune-response-premature-birth.html