Неси от Лох Нес

Неси от Лох Нес

25/11/2018 Off By djani

Шотландският фолклор изобилства от вековни легенди за чудовището, живеещо в тъмните дълбини на езерото Лох Нес. Дори и сега, проучванията, използващи сложни съвременни технологии, не могат надеждно да определят дали такива чудовища като Неси и подобни са реалност или фантастика.

Съществуването на Неси, приятелски гигант, живеещ във водите на Лох Нес, беше официално обявен през 1933 г. Но легендите идват при нас от дълбока древност.

Дълбоки,  мрачни и загадъчни са водите на езерото. Лох Нес е гигантска кухина в центъра на Шотландия, на място, което днес се смята за трудно достижимо и непривлекателно за хората.

Това езеро е с дълбочина 300 метра и дължина 24 мили с история от десет хиляди години, в края на последния ледников период.

Никой не знае от колко века съществуват легендите за мистериозни чудовища, които живеят в неговите води.

Първото писмено споменаване за мистериозно същество, което живее във водите на Лох Нес датира от 565 г. сл. Хр. В биографията на св. Колумба абат Йона, говори за триумфа на светеца над “водния звяр” в река Нес.

Игуменът Колумб се занимава с преобразуването на езичниците Питс и шотландците в новия си манастир край западното крайбрежие на Шотландия. Един ден той излиза в Лох Нес и вижда, че местните жители погребват един от своите хора. Той бил осакатен и убит, докато плувал в езерото. Местните жители, въоръжени с куки, за да отблъснат чудовището, влачели тялото на починалия до брега.

Един от учениците на светеца се хвърлил във водата и плавал с лодката си. Докато се движел от брега, “странно изглеждащ звяр, подобен на гигантска жаба, се издигна от водата, но не беше жаба”.

Както описва игуменът, Свети Колумба се обърна към чудовището и нареди: “Спрете и не се докосвайте до този човек”. Чудовището се обърна и изчезна под водата.

Такова е началото на легендата за чудовището “Лох Нес”.

Древният шотландски фолклор е изпълнен с истории за келпии – харизматични страшни водни чудовища, които подтискат хората по крайбрежието.

През следващите петдесет години повече от три хиляди очевидци свидетелстват с голяма сериозност, че са видели Неси, че е жива и здрава. Може ли всички да грешат?!?

Буквално два месеца след инцидента със съпрузите Маккей, група строители на пътища гледат как Неси изплува в средата на езерото като кърма на минаващ кораб. Според тях, то има огромна глава и много голямо и масивно тяло.

Мистериите винаги са привличали хората. Неси ще остане загадка и обект на внимание и в бъдеще или поне докато самото то не пожелае да разреши загадката в главите на нас хората.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани