Нестандартни домашни любимци

Нестандартни домашни любимци

14/11/2018 Off By djani

Човекът винаги е проявявал интерес да  общува с диви животни отблизо. На мен ми се струва ексцентрично и доста смело, но има доста хора, които опитомяват и отглеждат привидно опасни животни. Не знам това добре ли е или зле за самите животни. Не притъпяваме ли инстинктите му за оцеляване сред природата и доколко правилно е това?!?

Ако все пак подобна мисъл ви изкушава, нека да поразсъждаваме малко над идеята.

Като начало, не забравяйте да проучите навиците на животното, дори преди да го придобиете. Определено, див домашен любимец трябва да бъде придобит още в ранна възраст, така че да ви възприема като родител. Много животни считат човека, с когото живеят, за свой ,,брат“.

Например, рисът има естествен навик да се привързва само към един човек. Ако държите на своите гости, предупредете ги, че могат да попаднат под обсега на ,,гореща лапа“.

 

Ако говорим за диви котки, учудваща е хармонията на лъвове с хора. Но има два големи проблема при отглеждането на лъв.

Той се нуждае от 6 кг. говеждо месо на ден, 300 гр.пиле, плюс още толкова черен и бял дроб. Харесват също и заешко месо. Веднъж седмично, царят на животните има нужда от един разтоварващ ден, когато яде само няколко сурови яйца и изпива литър мляко. Вторият проблем е, че никой не може да гарантира за поведението на хищника. Дори човек може да излезе от кожата си, когато се ядоса. Не искам да си представя реакцията на лъва в такава ситуация.

 

В естествена среда, лисицата е предпазлива и хитра, но ако я занесете в къщи много малка, то тя може да бъде опитомена. Дори може да се научи да ви носи чехлите. Лисиците са съвсем лоялни към другите животни в къщата и са верни на стопанина си.

 

 

Някои хора са любители на крокодили. Крокодилите не са приятели никога и с никого. Някои видове достигат до 7м. дължина, затова за предпочитане са кайманите – те са по-малки на размер (не повече от 2,5 метра). Крокодилите разбират човешката реч, обучават се и разпознават хората, които се грижат за тях.

 

Популярни влечуги като змии, гущери, игуани, хамелеони, също могат да се отглеждат в дома. И ако с всички е по-спокойно, то това не може да се каже за змиите, особено ако са отровни. Ухапването им може да убие човек в рамките на няколко минути.

Модата за отглеждане на екзотични животни отдавна е на почит. Паяците могат да се движат много бързо, а ухапването на тарантулите е фатално както за животни така и за хората.

Личното ми мнение е, че всяка намеса в естествената среда на животните, нарушава балансът и притъпява инстинктите им за самосъхранение. Може би единствено естествените резервати предлагат някаква защита и подготовка за оцеляване сред дивата природа. Ако все пак, толкова държите да отглеждате диво животно, давайте, но се замислете и за последствията, моля.

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани