Нещо ни тресе, но какво? Пълна загадка!

Нещо ни тресе, но какво? Пълна загадка!

28/12/2018 Off By nina

Учените са сериозно объркани от сеизмични вълни, които от известно време пътуват по света и никой не е напълно сигурен какво ги е причинило.

Както съобщава National Geographic, тези вълни са били засечени на 11 ноември от сеизмографите по целия свят. Смята се, че трусовете са възникнали близо до френския остров Майот между Мадагаскар и Африка. По-късно са били засечени в Замбия и Кения, а след това са отишли ​​в Канада, Чили, Нова Зеландия и дори в Хавай.

Въпреки че вълните продължават 20 минути, никой не ги усеща. Вместо това, тяхното присъствие е било забелязано в сеизмограма в реално време от Института за геоложки проучвания в САЩ. Това, което обърква учените, е причината за явлението.

“Не мисля, че съм виждал нещо подобно”, споделя Горан Екстрьом от Колумбийския университет. “Но това не означава, че причината за тяхната поява е нещо екзотично.”

Смята се, че тези вълни са особено бавни и ниски, пулсиращи на период от 17 секунди, докато трае събитието. Какво ги е причинило, обаче, е пълна загадка, въпреки че все пак съществуват някои идеи.

Френската геоложка служба (BRGM), която също разследва явлението, твърди, че е възможно вълните да са резултат от нова вулканична дейност край бреговете на Майот. Също така е възможно друго земетресение да е предизвикало тътен, възможно е причината да е и някакъв вид подводно изригване.

“Според един анализ, това движение може да се дължи на изпразването на резервоар за магма наблизо, въпреки че ще бъдат необходими допълнителни изследвания, за да се провери тази теза”, отбелязва Science Alert.

Интересното е, че половин година преди това събитие учените засекли поредица от земетресения край източния бряг на Майот, която продължила до последното събитие и причинявала леко движение на острова. Но тайнствените трусове не изглежда да имат същите характеристики като редовното земетресение.

„Тези наблюдения подкрепят хипотезата за комбинация от тектонични и вулканични ефекти, които отчитат геоложко явление, включващо сеизмична последователност и вулканичен феномен“, се казва в изявление на Френската геоложка служба.

Планират се допълнителни проучвания, които да се опитат да стигнат до дъното на събитието, докато учените продължават да изучават наличните сеизмични данни. Разбира се, винаги има вероятност всичко да е било грешка при отчитането на данните. Ще трябва само да изчакаме, за да разберем.

Автор – Нина Жишева