Не е просто да си рижав

Не е просто да си рижав

29/12/2018 Off By nina

Каква е генетиката зад червенокосите, рижавите, меднокосите и другите носители на най-редките цветове на косата в света?

Изследването на 350 000 души, обхващащо целия геном, „най-голямото генетично изследване на цвета на човешката коса“ досега, се опитва да разкрие генетичните загадки на това какви коси наследяваме, независимо дали са червени, руси, черни или кафяви.

По-рано се смяташе, че червената коса е наследена от две версии на MC1R гена, един от вашата майка и един от баща ви. Новите изследвания показват, че MC1R представлява едва 73% от наследствеността на червената коса. Нещо повече, по-голямата част от хората, които носят два червенокоси варианта на MC1R имат кафява или руса коса.

Както е публикувано в списанието Nature Communications, новото изследване показва, че най-малко осем различни гена са отговорни за червената коса. Нещата са малко по-сложни за хора с руси или кафяви коси, като при тях почти 200 гена допринасят за пигментацията на косата им.

Екипът установи също, че 12.7% от жените във Великобритания имат руса коса и 5.2% имат червена коса, докато 9.9% от мъжете имат руса коса и 3.7% имат червена коса.

Цветът на косата ни, както и цветът на кожата и очите, зависи от количеството и вида на меланина, произвеждан от нашите меланоцити. Естеството на меланоцитите ни, от своя страна, се определя от нашите гени. Заедно с други видове меланин, червената коса обикновено съдържа големи количества феомеланин, който има розово-червен оттенък и е особено концентриран в устните, зърната и гениталиите. От друга страна, тъмната коса обикновено съдържа повече еумеланин.

Изследователите от Университета в Единбург в Шотландия и Оксфордския университет достигнаха до констатациите си чрез пресяване на биобанката в Обединеното кралство, огромно и уникално генетично изследване на половин милион души от европейски произход във Великобритания. Първоначално това може да звучи ограничено, но изследователите твърдят, че европейското население има някои от най-големите естествени вариации на цвета на косата в света.

„За пореден път съвместните изследвания помагат да се дадат отговори на някои от важните въпроси на живота“, казва Мелани Уелхам, изпълнителен директор на Изследователския съвет по биотехнологии и биологични науки (BBSRC), който спомогна за финансирането на изследването.

„BBSRC има удоволствието да подпомогне най-голямото генетично изследване на цвета на косата. Той е предоставил някои интересни прозрения за това, какво ни прави толкова специални и различни индивиди. “

Автор – Нина Жишева