Не мийте лицето си под душа

Не мийте лицето си под душа

07/06/2019 Off By nina

Изглежда има толкова много смисъл в това – ти си под душа, водата тече. Защо не спестите време, докато сте вътре и си измиете лицето?

Глупаво. Очевидно има много добри причини, поради които не трябва да миете лицето си под душа. От температурата до цялото време, което прекарвате там, душът е просто не е място за почистване на лицето ви.

Ето защо.

Водата е твърде гореща

Повечето хора използват гореща вода, докато се къпят, отколкото биха, ако просто мият лицето си в мивката. Американската академия по дерматология препоръчва да се използва само хладка вода при миене на лицето, а факт е, че температурата на душа е много по-топла от тази. Въпреки че се чувствате супер под тази вода, тя изсушава и е твърде гореща за измиване на лицето.

Showering young woman with shampoo lather in her hair, looking through steam-covered glass shower door.

“Екстремните температури, като горещите душове или гореща вода, могат да причинят дилатация на кръвоносните съдове и счупване на деликатна тъкан”, казва Джошуа Зейхнер, директор по козметични и клинични изследвания в дерматологията в болницата Mount Sinai Hospital в Ню Йорк. “Освен това, горещата вода естествено почиства кожата от така полезната мазнина, която поддържа целостта й.”

Решение: Ако настоявате да си миете лицето, когато се къпете, направете нещата при по-ниски температури. Топъл, не горещ душ е супер.

Водата е твърде груба

Когато си миете лицето в мивката, пръскате вода с ръцете си или използвате кърпа. Под душа излагате лицето си под струята. Този взрив може да бъде вреден.

“Силата на водата може да бъде прекалено сурова върху деликатната кожа на лицето ви”, пише Хана Натансън в Elle. “Това може да изглежда като нещо малко, но да подложите лицето си директно под потока на душ под налягане е като използването на сурови движения при полагане на овлажняващ крем, което от своя страна може да състари кожата ви.”

Решение: Дръжте лицето си извън струите и използвайте ръцете си или нежна кърпа.

Душът отнема твърде дълго време

Американската академия по дерматология казва, че идеалният душ трябва да е между 5 и 10 минути. Но когато добавяте измиване на лицето, това увеличава времето, докато сте под водата. Колкото повече се излагате на вода, толкова повече тя може да раздразни и увреди кожата.

“Колкото по-дълго сте под душа, толкова по-вероятно е да изсушите кожата си”, казва д-р Джъстин Хекстал, консултант дерматолог в Медицинската група Harley и говорител на Avene.

“Естествените фактори на влага като керамиди, мастни киселини и масла спомагат за запазване на нивото на влагата в кожата. Проблемът е, че те са водоразтворими – така че ако оставите лицето си под душа за десет минути, можете буквално да ги отмиете.”

Решение: Не се задържайте дълго време под душа и не мийте  лицето си там

Козметичните ви средства за баня могат да бъдат опасни

Шампоанът или балсамът, капещи по лицето ви, могат да раздразнят кожата ви. Дори остатъците от сапун, гел за душ или тялото могат да предизвикат проблеми с лицето.

“Те разпенват мазнините от кожата и ги отмиват, повишавайки рН-то, причинявайки суха кожа”, казва Хекстал.

Решение: Използвайте натурален шампоан без консерванти. И винаги изплаквайте добре.

Превод – Нина Жишева