Не пропускайте закуската! За здраве е

Не пропускайте закуската! За здраве е

26/04/2019 Off By nina

Приятели поспаланковци, колко пъти сте чували съвета “закуска е най-важното ястие за деня” и я пропуснете само, за да получите няколко допълнителни минути на сън сутрин? Е, едно ново проучване показва, че прескачането на тази буквално жизненоважна храна може всъщност да изложи сърцето ви на риск.

Това проучване е публикувано в списание Journal of American College of Cardiology в понеделник, като се посочват данни, които показват, че тези, които са пропускали закуската, са изложени на много по-висок риск от сърдечни заболявания, отколкото тези, които ежедневно се хранят редовно.

Изследователите проведоха проучването върху 6550 участници на възраст от 40 до 75 години, без анамнеза за сърдечно-съдови заболявания или рак. Всички участници бяха запитани колко често ядат закуска – с възможни отговори всеки ден (59%), няколко дни (25%), рядко (10.9%), или никога (5.1%).

За 5,1% от участниците, които са отговорили “никога”, изследователите са открили 87% по-висок риск от „специфична смъртност поради сърдечно-съдова болест ” в сравнение с 59% от участниците, които отговарят “всеки ден”. Повтарям, с 87% по-висок риск! За щастие, мнозинството от участниците ядат закуска поне няколко дни, но за процента, който я пропуска ежедневно, изследването установи:

  • Промени в апетита
  • Намаляване на ситостта
  • Повишено кръвно налягане
  • Вредното ниво на липидите се променя

Освен това те споделят, че това е поведенчески маркер за други навици на нездравословен начин на живот.

В случай, че не ядете закуска, защото сутрин „не ви стига времето”, помислете дали да не вземете закуската със себе си, където и да отидете. Дали да не си приготвите сандвичи от вечерта? Дали да не си купите кифла или някаква зърнена закуска за бързо хапване? Или може би една от другите лесни идеи за закуска, които може да почерпите от приятели и познати? Не е необходимо да е нещо сложно или обилно. Просто закусете!

Превод – Нина Жишева