Не пълнете повторно пластмасовите бутилки

Не пълнете повторно пластмасовите бутилки

01/08/2019 Off By nina

Повечето от нас изобщо не се замислят преди да напълнят повторно пластмасовите си бутилки с вода. В крайна сметка всичко е в името на личната хидратация и е екологично! И няма абсолютно нищо вредно в обикновената бутилка вода, нали?

Грешка! Тази пластмасова бутилка с вода всъщност би могла да причини на тялото повече вреда, отколкото полза, смятат експертите. Защо? Можете да благодарите на химикала Бисфенол А (обикновено известен като BPA), използван за производството на пластмаси, за водните ви неволи. Този вреден химикал може да изтече във водата и бързо да натрупа опасни бактерии в пукнатините на бутилката – това е и една от причините да стоите далеч и от сламките – и последствията за здравето са доста сериозни.

Разговаряхме с Кент Атертън, изпълнителен директор на PuriBloc technology, за рисковете от повторна употреба на пластмаси. „За съжаление много хора, които купуват пластмасови бутилки за вода, правят това, защото вярват, че правят здравословен избор, когато обратното е по-вероятно да бъде вярно“, каза Атертън. “Дори безплатни продукти с BPA не са безопасни, тъй като сега производителите заместват други естрогенни химикали, не толкова широко известни, които могат да представляват същата опасност за човешкото здраве.”

Тези естрогенни химикали могат да имат отрицателен ефект върху хормоналния баланс на хората, но потенциалните опасности от пластмасовите бутилки с вода не спират дотук. В проучване на 259 пластмасови бутилки с вода в State University of New York във Фредония, учените установяват, че 93% от изследваните бутилки имат някаква форма на микропластично замърсяване. Освен това пластмасовите бутилки за еднократна употреба са предимно от полиетилен терефталат или PET, който е безопасен за употреба, но не се използва повторно; тези пластмаси могат да изпуснат химикали във водата ви, ако се нагреят или надраскат.

Трябва да се вземе предвид и бактериалният фактор. „Нещото в бутилките с вода е, че подобно на всички контейнери за напитки те влизат в контакт с устата и ръцете ни – които са дом на много микроби“, казва професор Стефани Либераторе за академичното списание The Science Teacher. „Отворите им са малки, което затруднява почистването им. Това, в комбинация с влажната им среда, може да превърне бутилките с вода в място за размножаване на бактерии.“

За да се хидратират безопасно, умните хора трябва да избягват повторното използване на бутилки за еднократна употреба. Вместо това трябва да ги рециклирате след като веднъж сте изпили съдържанието им или, още по-добре, инвестирайте в пластмасова бутилка без BPA или такава, направена от стъкло или неръждаема стомана. Това не само ще бъде от полза за вашето здраве, но и можете да помогнете на околната среда. Ако се нуждаете от друга причина да предадете пластмасата за рециклиране, обърнете внимание на страшната причина, поради която бутилките с вода имат срок на годност.

Превод – Нина Жишева