Не унижавайте децата си дори и на шега

Не унижавайте децата си дори и на шега

25/07/2019 Off By nina

През последните години отношението към училищния тормоз (училищното агресия) се промени значително. Това, което някога е било смятано за неприятна, но обичайна част от израстването, сега се възприема като сериозен проблем, с който трябва да се справим. Това е вярно, защото проучванията показват, че преживяната в младостта травма може да остави травматичен отпечатък върху целия следващ живот.

Сега Journal of Youth and Adolescence публикува ново проучване, в което се призовава родителите да обърнат внимание на отношението си към децата. Учените са наблюдавали 1 409 юноши на възраст от 13 до 15 години (7-9 клас) за три години. Те установяват, че тези, които са били обект на подигравки от родителите си у дома, са много по-склонни да станат жертви на тормоз от съучениците им.

„Нашите резултати показват, че презрителното отношение от страна на родителите предизвиква проблеми с емоционалния контрол у децата и, като резултат, с изграждането на конструктивни отношения в екип от връстници”, пишат учените.

Авторите на проучването подчертават, че възрастните често възприемат подигравките като невинни шеги, но за децата това може да има тежки последствия.

“Родителите трябва да разберат, че понякога привидно невинни неща, като унижение и сарказъм, могат да имат далечни последствия”, казва психологът Даниел Диксън, който ръководи изследването. – Не забравяйте, че действията на родителите влияят силно върху емоциите на подрастващите, така че не трябва да допускате присмех у дома. ”

Струва си също така да се има предвид, че тези, които са тормозени като деца, често стават побойници в бъдеще.

„Желанието или нуждата да набиеш някого идва от примитивната нужда да отстояваш важността на личността си и криворазбрано себеуважение.”, казва терапевтът Ханали Виерра. “Това е естествена последица от унижението и срама.”

Така че – не бива да унижаваме децата си дори на шега!

Превод – Нина Жишева