Нов океан бавно се формира в Африка

Нов океан бавно се формира в Африка

09/01/2019 Off By martha

На 15-ти Септември 2005 година е имало земетресение в отдалечена час на Афар, регион на северна Етиопия. Не било особено силно, но това било първото от серия земетресения, които разтресли региона. В следващите 12 дена имало около 100 земетресения, повечето от който слаби. На 26-ти Септември, вулкан близо до региона избухнал. За първи път в историята този вулкан се пробудил. Нямало е големи щети, не са били засегнати хора или градове, но изригването отворило огромна цепнатина в земята. С дължина над 60 километра и 8 метра ширина, цепнатината достигнала тези размери за само 10 дни.

Това както вероятно се досещате привлякло вниманието на геолози от целият свят. Оказва се, че макар и драматично, това събитие е поредното от сеизмична промяна в Африка. Казват, че в крайна сметка ще раздели континента на две. В момента северната част на Африка бавно се разцепва поради разместването на тектоничните плочи. Огромно количество магма пробутва и разделя континента на две. Резултатът на това е Източноафриканската рифтова долина или още наричана Голямата рифтова долина в региона Афар, Африка.

Това учудващо не е новина. Учените проучват това място от началото на XX век когато английски геолог за първи път се сблъскал с феномена. В проучване публикувано през 2018 година учените поставили две сеизмични мрежи в Етиопия и Еритрея. Засечени са почти 5,000 земетресения в продължение на 2 години. Всички тези земетресения засегнали околни вулкани. Това, което се случва в Африка е доста често срещано явление на дъното на океаните. Голяма част от долината е под морското равнище и са отцепени от океана само от малка част земя в Еритрея. Когато делението наистина се случи, тази долина ще бъде потопена във вода. Това ще създаде нов океан.

Малък е шансът да доживеем да видим това, тъй като тези процеси отнемат изключително дълго време, но знаем, че няма как да се избегнат тези събития в далечното бъдеще.

Автор: Мартина С. Попова