Някои неподозирани функции на картофа

Някои неподозирани функции на картофа

27/09/2018 Off By djani

 

Всички  знаем колко вкусни, апетитни и примамливи могат да бъдат картофите… Да, дори ние от Зелен свят го знаем… Но колко от вас подозират и за други, не толкова известни ползи от картофите?!? Ако има просветени, то ние ги аплодираме шумно и с възхита,  защото в мига, в който научихме, бързаме да споделим с вас.

За премахване на ръжда

Нещо колкото неприятно, толкова и често срещано. Самата асоциация с ръжда асоциира усилия и бърчене на нос. Оказва се, че с помощта на суров картоф може лесно и бързо да се справим с ръждата в няколко прости стъпки. Ето как:

Измийте и нарежете един суров картоф по средата.

Потопете  вътрешната, обелена част в сода за хляб, трапезна сол или веро за съдове и започнете да търкате лекичко увредената територия до премахване на горният слой. После изрежете тъничко повърхността и повторете същото упражнение без да си представяте колко по-полезно щеше да бъде да го изпържите в олио и да му настържете сиренце за компания. Накрая изплакнете и подсушете вече  възстановената от ръжда повърхност. Звучи лесно, остава да се пробва дали действа.

За успокояване на изгорена кожа

Предполага се, че като разумен човек, този  „ картофен трик”  ще бъде използван САМО и единствено в повърхностни, безобидни изгаряния с малка площ. Във всички други случаи, първо отидете на лекар!

Рецептата както се досещате е лесна. Има няколко варианта.

В първият – измиийте, обелете  един картоф и го нарежете на няколко плоски и тънки резенчета.

Ако желаете може да смачкате или минете през ренде суровият картоф (повтаряме, НЕ ПЪРЖЕН ) за да добиете охлаждаща смес за компрес.

Изплакнете след около 10- 15 минути с хладка вода.

За сбогуване  с мръсни петна

 (не е метафора, буквално и да, не се шегуваме)

Измийте и нaстържете няколко сурови картофа в 0.5л. вода.

После прецедете сместа за да отделите картофите и добавете вода в същото количество към първата вода. За да отмиете петното с  „картофената вода” използвайте гъба за да го натъркате. Накрая изплакнете с хладка вода.

Почистване на ръцете

Ако сте разсеяни и сте успели да оцветите ръцете си с ягоди, целина или други храни, то отново суровите и нарязани на резенчета  картофи ще свършат идеална работа.

Избелване на кожата

Да, и тази рецепта започва с магическото изречение : „ Измийте, обелете и нарежете на резенчета или настържете колкото ви е необходимо количество сурови картофи. Наложете ги на проблемното място и почакайте малко. Оставете соковете на картофите да подействат. Накрая изплакнете обилно със студена/хладка вода. Този метод е възможно да не даде мигновен резултат.

Каквото и да постигнете, пожелаваме търпение и успешен резултат.

А защо не и да споделите полезен опит с нас…

Източник снимка: Pinterest

Автор: Тезджан Ферад – Джани