Няма достатъчно плодове и зеленчуци за всички

Няма достатъчно плодове и зеленчуци за всички

18/02/2019 Off By martha

Вероятно сте чували, че човек трябва да яде плодове и зеленчуци всеки ден за да бъде здрав. Макар това да е вярно, едно ново проучване предполага, че дори мнозинството от населението да иска да яде по-здравословно, няма достатъчно пресни плодове и зеленчуци, за да се задоволи растящият апетит на населението.

Проучването е проведено от изследователи от Университета в Гуелф. Екипът разгледал глобалното селскостопанско производство и с тези данни може да прогнозира селскостопанското производство до 2050 г. Те сравняват своите открития с количеството храна, с която диетолозите казват, че хората трябва да се хранят. Екипът работил на предположението, че здравословната диета трябва да се състои от половината плодове и зеленчуци, една четвърт пълнозърнестите храни и последната една четвърт да бъде белтъчини, мазнини и млечни продукти. Това са същите препоръки, изложени в ръководството на Харвардския университет „Здравословна храна“. Екипът след това разгледал колко земя в момента се използва за земеделие и колко земя е необходима, за да изпълни изискваните здравословни насоки. Те използвали оценката на ООН за световното население. Те предполагат, че вероятно населението ще достигне до 9,8 милиарда до 2050 г. Тези данни показват, че здравословните храни скоро ще бъдат недостигащи.

Открили, че текущо произвеждаме 12 порции зърно на човек вместо препоръчителните 8, 5 порции плодове и зеленчуци вместо 15, 3 порции масло и мазнина вместо 1, 3 порции протеин вместо 5 и 4 порции захар вместо нищо. Това по начало е доста тревожна информация. Изследователите отбелязват, че повечето развиващи се страни отдават приоритет на производството на въглехидрати, които са по-лесни за производство. Същите тези страни също са склонни да харчат повече пари за изследване и развитие на култури, в сравнение с инвестирането на същите тези пари в устойчиви технологии за отглеждане на плодове и зеленчуци, като градските вертикални градини.

За да се гарантира, че всеки гражданин има достъп до здравословни, полезни храни до 2050 г., населението трябва да направи няколко промени. Те включват консумация на по-малко месо и консумация на повече растителни протеини.

Автор: Мартина С. Попова