Обекти на ЮНЕСКО за световно наследство

Обекти на ЮНЕСКО за световно наследство

18/07/2019 Off By martha

Руините на древен град, архитектурата на Франк Лойд Райт и леденият вулканичен пейзаж са официално част от нашето колективно световно наследство.

За последните 43 години представители на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) се срещат, за да оценят кои природни и културни чудеса по целия свят заслужават статут на световно наследство. В списъка са вписани икони, включващи островите Галапагос, Мачу Пикчу и Големия бариерен риф. Някои сайтове са застрашени от заплахи като туризъм и изменение на климата.

Тази година заседанието на Комитета за световно културно наследство, проведено в заградения град Баку, Азербайджан, добави 29 нови културни и природни имота към списъка – най-големият брой нови добавени обекти от 2001 г., като общият им показател е 1121. Всеки сайт отговаря на поне един от 10 културни и природни критерии, което означава, че те се считат за гореща точка за биологичното разнообразие, шедьовър на творческия гений или традиционно човешко селище, наред с други качества. Азербайджан трябваше много да празнува на срещата; историческият център на Шеки с двореца на хана е надписан тази година, което го прави третия обект на световното наследство на евразийската нация. Открийте древния град на коприната на Баку, друг сайт, включен в списъка на ЮНЕСКО, в тези красиви снимки.

От една от най-старите и най-големи системи на аквакултури в света до древните гробници на Япония, тук са 29 нови имота на световното наследство и това, което ги заслужава да пътувате.