Обещайте си щастие

Обещайте си щастие

04/12/2018 Off By djani

В края на всяка година, обикновено си правим равносметка за изминалата година. Напоследък, за щастие забелязвам, че все повече хора успяват да се съсредоточат върху положителното. Това е трудна, но не и невъзможна дресировка за съзнанието. Досещате се. Една и съща чаша, бива видяна по различен начин, в зависимост от нагласата на индивида спрямо света. За оптимиста тя е полу-пълна, обратно за песимиста е полу-празна.

 

 

Всеки избира от коя страна да бъде. Аз също от известно време се опитвам буквално да дресирам съзнанието си да се фокусира върху всичко, което има положителна страна. Особено в някакви моменти, когато се почувствам тъжна, действа с особена сила. В края на тази година, предлагам да си направим един хубав списък. Списък с обещания за следващата година. Дали ще го изпълним целия, зависи от нас.

И така…

Да започнем с най-важното. Здравето. Хайде да си обещаем, да не го пренебрегваме в името на други, уж по-важни неща. Важно е да помним, че само, ако сме здрави, може да бъдем полезни на себе си и околните.

 

 

Да бъдем като сито. Има една теория, според, която човек има не само физическо, но и ментално тяло. В мига, в който задържим негативни емоции в менталното ни енергийно тяло, рано или късно, то неминуемо рефлектира и върху физическото. Логично, свързани са. Задържаният гняв, обида, тъга се превръщат в болести. И обратно, прошката помага и лекува. Не бърчете устни. Не съм си го измислила аз. Руският учен Лазарев е написал общо 9 тома по тази тема. Относно това как прошката лекува. Пробвала съм го при мен и действа. Така че нека през новата година не само да си обещаем, а и да опитаме да бъдем като сито за проблемите. Да помним и предаваме доброто и да пускаме негативното през себе си като сито.

 

Може да ви стори глупаво, но следващото обещание, нека бъде – да пием повече вода. Не знам колко от вас са запознати, но водата има дори лечебен ефект. Освен полезните свойства за метаболизма и кожата на човек, учените са доказали, че кристалите на водата се преобразуват в красиви форми, когато са наричани с позитивни думи и точно обратното. Ако в стаята има вода и скандали едновременно, водата може да има негативни последици, заредена с отрицателна енергия. Имайки предвид, че човешкото тяло в голям процент се състои от вода, трябва да си помислим какви емоции „вкарваме в тялото си” и как това се отразява на здравето ни. Дори има чудесен филм по темата, който признавам си (без бой), все още не съм намерила време да изгледам.

 

Да се простим с очакванията си. Нека да се опитаме да правим добро без да очакваме нещо в замяна. Нарича се безусловна любов и има безброй форми. Понякога може да помогнем на възрастен непознат, друг път да нахраним животно, да помогнем на познат в нужда. Бъдете сигурни, че понякога една прегръдка или добра дума може да помогнат на някого. Списъкът може да е безкраен. Може да станете рицар – спасител в собственият си кръг от близки и познати или да разширите кръга и да се включите в най-различни каузи и инициативи.

 

 

Да спрем да се самонараняваме. Замислете се колко често се обвиняваме, чоплим стари преживявания и носим бремето на вината със себе си. Спрете да се обвинявате и не позволявайте на никого да ви вменява вина. Тайната тук е да се научим да живеем в настоящето. Само то има значение.

 

 

Да посетим поне едно място, където не сме били досега. Да опитаме от чужда кухня, да се докоснем до непозната култура. С други думи, да си подарим непознати усещания и приключения, да си създадем красиви спомени. Не е нужно непременно дестинацията да е скъпа и далечна. Хайде на бас, че ако до сега не сте ходили в Родопите и отидете на гости на някоя цветна баба, дълго ще помните нейният пататник и чудни истории, а живописната природа ще ви омагьоса и пренесе в друго време.

Да си намерим хоби извън рутината на ежедневието. Да кажем, ако работите в офис с едни и същи хора, няма ли да е атрактивно и запомнящо се да се запишете на курс по латино танци или например театър?!? Ще срещнете куп нови хора, ще намерите алтернативен начин да се отдалечите от ежедневието си и да се себеизразявате.

 

 

Да правим подаръци на себе си и другите, без повод. Някъде бях чела, че това също лекува. Пробвайте.

Да си обещаем да не сме толкова зависими от вещите.

Да подаряваме емоции и преживявания, а не вещи.

 

 

И последно… хайде да си обещаем да не си обещаваме неща, които не можем да изпълним.

Да се фокусираме върху постижими и ясни цели. Хайде сега, ваш ред е.

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани