Обсебването със здравето e нездравословнo

Обсебването със здравето e нездравословнo

08/01/2019 Off By martha

Всички искаме да сме здрави. Но понякога в нашият стремеж да постигнем това изпадаме в ненужни крайности. По този начин, често здравословните практики се превръщат в крайно нездравословни.

Най-очевадният пример са диетите. Ясно е, че с покачването на килограмите се покачват и рисковете за определени заболявания. Дали заради това или заради нуждата да изглеждаме по определен начин, много се решават да започнат диета. Те са универсално приети, че са нещо полезно. Но не всички могат да се категоризират като такива. Много диети са базиране на премахването на определен вид храни. Изключването на вещества, от които тялото ни се нуждае може да доведе до неприятни резултати. Недостига на микроелементи иронично ни кара да качваме повече килограми. Често диетите не включват всичко, от което едно здраво функциониращо тяло се нуждае. На всичко отгоре, диетите не работят еднакво за всеки. Изключително важна е консултация с професионалист преди започването на строга диета. Възможно е вашето тяло специфично да се нуждае от определено вещество, което е в недостиг.

За да се избегне всичкото това объркване с веществата, може просто да се намалите количеството храна, която консумирате, вместо определени групи храни. Казват, че този метод няма как да не проработи. Ако обаче се борите с кантара, които се мърда нагоре и надолу непрестанно може да вредите повече на тялото си отколкото ако не правите абсолютно нищо. Не е достигнат консенсус за това колко точно трябва да се променя теглото, проучване във Финландия показало, че за да има сериозна вреда върху тялото количеството трябва да е поне 5 килограма. Повечето хора, които се опитват на свалят килограмите не се придържат строго към здравословните навици и след време отново натрупват „изгореното“. Резките промени в тялото водят до проблеми с метаболизма, биологичният режим, кръвоносните съдове и редица други, които от своя страна могат да се превърнат в много по-сериозни заболявания.

Може би си мислите, че няма начин физическите упражнения и фитнеса да се превърнат в нещо нездравословно. Учените обаче казват, че повече от 4 часа интензивно физическо напрежение, при което сърцебиенето е забързано и се потим, носи същите опасности като това да не правим нищо. Отново, тук е уместно да се консултирате с професионалист за това, кой фитнес модел е най-полезен за вас и целта, която се опитвате да постигнете.

Автор: Мартина С. Попова