Огромният японски меч Норимицу Одачи

Огромният японски меч Норимицу Одачи

11/02/2019 Off By nina

Норимицу Одачи е огромен меч японски меч. Всъщност той е толкова голям, че се твърди, че е бил притежаван от гигант. Отделно от основните познания за това, че е бил изкован през 15-ти век, с дължина 3,77 метра и с тегло от 14,5 kg, този впечатляващ меч е обвит в мистерия.

Японците са известни със своята технология за изработване на мечове. Много видове остриета са произведени от японските майстори на мечове, но може би най-много хора днес са запознати с катана, благодарение на връзката му с прочутия самурай. Въпреки това, съществуват и други видове по-малко известни мечове, които са произведени през вековете в Япония, един от които е одачи.

Одачи е тип японски меч с дълго острие, което е извито и обикновено има дължина от около 90 – 100 cm. Дори има сведения за одачи, дълги 2 метра.

4×5 original

Одачи е известен с това, че е бил едно от оръжията за избор на бойното поле по време на периода Нанбоку-ча, който е продължил през по-голяма част от XIV век. По време на този период, одачи са записани като дълги над един метър. Това оръжие обаче изпадна в немилост след кратък период от време, като основната причина е, че не е много практично за използване в битките. И все пак одачи продължава да се използва от воини и напълно изчезва чак през 1615 г., по време на Обсадата на Осака, когато шогуната Токугава унищожи клана Тойотоми.

Съществуват редица начини, по които одачи бил използван на бойното поле. Най-простото от тях е, че те са били използвани от пехотинци. Това може да се намери в литературни произведения “Приказка за Хайке” и “Хроника на великия мир“.

Дължината на меча затруднявала бързото му изваждане за употреба. Като алтернатива, одачи може да са били носени в ръка. По време на периода Муромачи (който продължава от 14-ти до 16-ти век сл. Хр.), воинът, носещ одачи, е имал слуга, който помагал при изваждането на оръжието. Възможно е одачи да са били носени и от воини-ездачи на кон.

Предполага се също, че тъй като одачи е тромаво оръжие, то да не е било използвано като оръжие в битка. Вместо това да се ползвало като вид стандарт за армията, подобно на флага по време на битка. Нещо повече, посочено е, че одачи е имал по-ритуална роля. По време на периода на Едо, например, той е бил популярен по време на церемониите. Отделно от това, одачи понякога са били поставяни в шинтоистките светилища като жертва на боговете. Одачи може да са служили и като демонстрация на бойно владеене на меч.

По отношение на Норимицу Одачи, някои подкрепят мнението, че той е бил използван за практически цели и следователно потребителят трябва да е бил гигант. По-простото обяснение за този изключителен меч е, че той е бил използван за не-бойни цели.

Създаването на такова изключително дълго острие би било възможно само в ръцете на висококвалифициран майстор-ковач. Следователно е правдоподобно, че Норимицу Одачи е предназначен единствено да демонстрира възможностите на меча. Освен това човекът, който е поръчал Норимицу Одачи, вероятно би бил много богат, тъй като производството на такъв предмет е струвало много скъпо.

Превод от английски – Нина Жишева