Ода за Босилека

Ода за Босилека

30/10/2018 Off By djani

Когато си наумя да пиша за нещо, което силно обичам, писането и събирането на информация върви гладко. От известно време изпитвам някаква силна привързаност към подправката наречена Босилек. Вманиачена съм до степен, в която мога да си го сложа дори в кафето. Още не съм де, но го обмислям. Сериозно. Днес научих любопитни неща за него и бързам да ви ги споделя.

Твърди се,  че произхожда от Азия. Растението е чувствително  при студ, обича топлината и влажността и има няколко вида. Наименованието му идва от гръцки и означава ,,цар“.

Легендата разказва, че това растение е израстнало на мястото, където Константин и Елена открили Светия кръст. Счита се за ,,царят на подправките“. През годините, босилекът се е приемал за свято растение и е бил почитан от почти всички цивилизации на света.

Съвременните проучвания са извели на преден план терапевтичните свойства на  растението. То е едногодишно растение, притежаващо характерна миризма.

У нас той се отглежда в градините в цялата страна. Водата също е от съществено значение за доброто му развитие. Самата почва трябва да е богата на хумус. Обработката на почвата, в която ще се отглежда босилекът, изисква обилно торене с оборски тор. Извършва се 30-40 дни преди сеитбата на семената или засаждането на разсада. Размножаването на босилека се осъществява по два начина- чрез директна сеитба и чрез разсад. По време на растежа босилекът е податлив към нападения от гъсениците на ливадната пеперуда, от калинките и листните въшки. За да се предпази, препоръчва се воденето на биологична защита. Почистването и окопаването също са задължителни. Реколтата се прибира два пъти- в началото на цъфтежа – юни и в средата на септември. Употребява се цялата надземна част като цвете, подправка и билка. Лечебното му действие е с широк диапазон, дължащо се преди всичко на целебното етерично масло. Босилекът  пречиства и ароматизира дома, а ролята му в кухнята е незаменима. Босилекът е подправката, която превръща всяко ястие в неустоимо изкушение. Ползите, които царското биле дарява на нашето здраве, са многобройни.

С антибактериалните си свойства, листата са перфектния лек при грип и висока температура. Преди да изброим някои ползи, нека да уточним да не приемате сляпо написаното и ако здравословното ви състояние е сериозно, първо отидете на лекар. (Няма да се уморя да го повтарям). И така… Листата му  се грижат за здравето на бъбреците, гърлото и стомаха, освен това, тази подправка, е силен антибиотик, който със своето мощно действие убива всички бактерии в устната кухина, причиняващи кариес, кървене на венците и други стоматологични проблеми. Лек е за спиране на повръщането и болката, от язва. За пушачите е средството, което помага да преодолеят по-лесно и бързо никотиновата зависимост. Царското биле е лек при раздираща и мъчителна кашлица. Спомага за по-лесното отхрачване. Домашно приготвено песто с босилек действа стимулиращо върху притока на мляко при кърмене. В съвременната кухня се използва дори в приготвянето на различни десерти, например кексове. Индийските учени са доказали ползите от босилека при артрит. Установено е че приемът на екстракт от него намалява с около 75% отокът в ставите и то само за едно денонощие. Благоприятният ефект от употребата на босилек при диабет се дължи на способността му да регулира нивата на кортизола. Всеизвестно е, че този хормон е отговорен за проявата на заболяването.

Не знам за вас, но след днешният ден аз ще консумирам босилек не само с удоволствие, а и с истински респект. Царско биле за всеки…

 

Тезджан Ферад – Джани