Океаните и глобалното затопляне

Океаните и глобалното затопляне

10/05/2019 Off By martha

Масовите количества въглероден диоксид и други парникови газове, които са навлезли в нашата атмосфера от началото на Индустриалната ера през 18 век, са оказали значително влияние върху световните океани.

Слънчевата енергия, поразяваща Земята, се отразява обратно в космоса или се абсорбира и след това се излъчва обратно като топлина. Парниковите газове улавят част от тази топлина. Тъй като те се натрупват в атмосферата, се натрупва и излишната топлина и Земята се затопля.

„Парникови парни газове като въглерод усилват останалото количество излишна топлина, защото предотвратяват отделянето на топлинна енергия от земната система“, казва океанографът Тим ​​Бойер от Националната океанографска и атмосферна администрация.

Излишната топлина, задържана в атмосферата от нашите парникови газове, се разпространява в океаните. Те са погълнали около 90 процента от тази топлина. В резултат на това те се затоплят стабилно от дълго време.

Температурите на морската повърхност през последните няколко десетилетия отразяват такова затопляне, но също така са чувствителни към метеорологични събития като урагани и Ел Ниньо. Това обяснява защо температурите се колебаят от една година до следващата още в средата на 1800-те.

Наред със самия топъл въздух, топлината, погълната от океаните, топи лед в полярните райони, отделяйки прясна вода, която представлява повече от половината от покачването на морското равнище; останалото се приписва на разширяването на морската вода, тъй като се затопля. „Това има очевидни ефекти върху наводненията в крайбрежната зона и недвижимите имоти“, казва океанографът на NOAA Андрю Алегра, както и последиците за морския живот.

Океаните не просто поглъщат излишната топлина от атмосферата; те също абсорбират излишния въглероден диоксид, което променя химията на морската вода, което я прави по-кисела. „Подкиселяването на океана е една проста и неизбежна последица от нарастващия атмосферен CO2, който е както предсказуем, така и невъзможен за приписване на друга причина“, казва океанографът Джон Доре от държавния университет в Монтана.

„Почти всеки аспект на морската биология – от бактерии до сини китове – по някакъв начин се влияе от киселинно-алкалния баланс на самата морска вода“, казва той. “Ефектите върху другия морски живот са по-трудни за предвиждане, но може да отнеме хиляди години или повече, за да се отмени това, което в момента правим за pH на океана.”