Оловен саркофаг изненадва испанските археолози

Оловен саркофаг изненадва испанските археолози

25/06/2019 Off By nina

Испанските археолози, работещи в центъра на Гранада, правели рутинни разкопки в историческа сграда в подготовка за подземни работи на обекта. С вековната документирана история на сградата, изследователите не били изненадани да открият някои реликви от християнския и мюсюлманския период. Но никой не очаквал да намери оловен саркофаг от римския период

Но това, което доведе до откриването му, беше чист късмет или интуиция. Работниците по разкопките биха могли да спрат работата си, след като открили първите находки, тъй като не са очаквали да намерят нещо по-старо от средновековния период. Но интуицията на някого да копае малко по-дълбоко се отплатила пребогато.

Изненадата на оловния саркофаг

Водещият археолог Анхел Родригес признава пред El País, че не е очаквал да разкрие нещо кой знае колко интересно дори при намирането на слой кален пясъчник на 2,5 метра под повърхността. Но всичко се променя, когато премахват пясъчника – под него намират оловен саркофаг.

Ковчегът е с дължина 1.97 метра и висок 40 сантиметра и е малко по-широк при главата, 56 сантиметра, отколкото при краката 36 сантиметра. Саркофагът тежи някъде между 300 и 350 кг. – определено е голяма находка.

Родригес датира саркофага между 2-ри или 3-ти век след Христа, но все още няма очевидни надписи, които да го водят. Но това може да се промени, след като започне по-задълбочен анализ: “Все още има много глина и пясък”, каза Родригес, “Ще видим кога ще го почистим.”

El País съобщава, че оловният ковчег би бил луксозен продукт, тъй като “В Андалусия те са били скъпи, както и трудни за получаване, тъй като индустрията съществувала само в Кордоба, на 200 километра”, през римския период.

И въпреки че Родригес казва, че саркофагът “вероятно е принадлежал на заможното семейство”, очакванията му за откриване на някакви съкровища вътре не били високи, тъй като хората, живеещи в района, са по-склонни да оставят луксозни вещи за живите, отколкото да ги взимат със себе си в отвъдното

Но това не означава, че археолозите очакват, че ковчегът е празен. Изучаването на саркофага продължава.

Тъй като оловото съхранява останките много добре, археолозите изразяват силни надежди, че в саркофага все още има тяло. Те могат дори да имат достатъчно късмет да възстановят текстил или някои лични вещи, които са били погребани с тялото.

Засега оловния саркофаг е настанен в Археологическия и Етнологическия музей на Гранада. Това е мястото, където ще остане по време на анализа и докато учените не разберат как да го отворят с възможно най-голяма грижа. Очаква се отварянето на саркофага да се извърши през следващите седмици.

Превод – Нина Жишева