Онсен – японска чистота и дар от природата

Онсен – японска чистота и дар от природата

23/01/2019 Off By nina

Първо най-важното! Онсен, 温泉 (светещ “извор на гореща вода”) е естествена гореща изворна баня и благодарение на изобилната си вулканична дейност Япония има много от тях. Водата в онсен се загрява геотермално под земята и се издига на повърхността гореща. Предпоставките за официален онсен са, че водата трябва да съдържа поне един от 19-те определени химически елемента, които естествено се срещат в горещата изворна вода и температурата трябва да бъде поне 25 ° С, когато излиза от земята. Ротенбуро е друга дума, която може да чуете в Япония и се отнася до открит онсен (най-добрия вид!).

Сенибуро онсен

Сенто, от друга страна, са закрити обществени бани, снабдени с обикновена топла вода. Докато онсен обикновено се възприема като нещо като лечение, санто са ежедневните бани на обикновените японци – и като такива правят много интересно преживяване сами по себе си.

Киото сенто

Въпреки това, правилата на етикета са еднакви и за онсен, и за санто, така че с вашите новооткрити умения ще можете да се справите с всяка баня. Общото къпане не е така прието за повечето gaijin (чужденци), но в Япония е любима част от традиционната култура.

Смята се, че водата в онсен има множество лечебни свойства, тъй е пълна с минерали, за които се смята, че са полезни за кожата, кръвообращението и общото здраве. Баните онсен могат да бъдат красиви сами по себе си – направени от материали като дърво кипарис, мрамор и гранит – и често са разположени в райони с изключителна природна красота или прикрепени към прекрасни традиционни ханове, което повишава привлекателността им.

Дори и снежните маймуни се наслаждават на топлата баня

Наистина няма нищо по-релаксиращо или терапевтично от това да си легнете в гореща вана след дълъг ден – особено когато сте заобиколени от падащ сняг, на плаж, с изглед към красива планинска гледка или чувате ромон на река, която минава покрай нас. След като го направите, никога няма да погледнете назад!

И така, какво трябва да знаем?

Има доста правила за етикетите, които обгръщат къпането в онсен, и това може да накара нещата да изглеждат малко страшно и неудобно, когато не сте сигурни какво правите – но след като веднъж сте го направили, ще разберете, че всъщност не е толкова сложно.

ПРАВИЛАТА:

1. Влизате в онсен абсолютно голи!

Да – правилно четете! Не са разрешени никакви бански костюми! Това (което не е изненадващо) е малкото, което отказва повечето хора и много ще ви кажат, че всички са почувствали същото безпокойство при първия опит. Но след като се осмелите да го направите, а то наистина не отнема много време, за да свикнете с него – и когато видите, че японците изобщо не поглеждат, скоро ще загубите притесненията си.

2. Душ, преди да потопиш в онсен.

За японците, западната практика да се мият в банята е, наистина… доста брутална! Дори когато се къпят в уединението на собствения си дом, японците винаги минават под душа, преди да се накисват във ваната – а това е още по-важно, когато посещавате общинско сандо или онсен, за да поддържате водата чиста.

За тази цел всеки онсен има ред душове около външната страна на банята. Обикновено се осигуряват сапун, шампоан и балсам (макар че можете да носите със себе си, ако предпочитате) и от вас се очаква да седнете на едно столче, докато се миете. Смята се за лоши маниери да се изправиш, докато се миеш, тъй като можеш да напръскаш хората до теб. ВАЖНО: трябва да се изплакнете обилно, за да не отнесете сапун във водата за баня.

3. Кърпи

Във всеки онсен ще ви дадат малка и голяма кърпа, или ще имате на разположение някои от тях за отдаване под наем. Но не винаги е така в местните санто бани, така че ви съветваме да носите със себе си.

Голямата кърпа е за сушене и трябва да се остави в съблекалнята (заедно с дрехите ви), докато малката кърпа е за измиване и може да се вземе в зоната за къпане. Можете да вземете малката си кърпа в банята с вас, много хора ги поставят на главите си. Но не бива да я пускате във водата.

4. Коса и глава

Ако имате дълга коса, винаги трябва да носите лента за коса или да обвиете косата си в малка кърпа, тъй като дори ако току-що сте измили косата си под душа – трябва да се погрижите косата ви да не влезе водата на ваната. Не бихте искали да седите сред космените топчета на други хора, нали? Ето защо.

Всъщност, дори и да нямате коса, трябва да се въздържате да поставите главата си под вода, тъй като винаги има малък шанс общата вода да носи инфекция, а поставянето на главата под вода увеличава риска да хванете нещо.

5. Татуировки

Както може би знаете, татуировките в Япония са нещо като табу – благодарение най-вече на връзката им с японската организирана престъпност Якудза. За съжаление, това означава, че повечето онсен и санто забраняват татуировките напълно – дори ако е очевидно, че не сте част от мафията. Няма смисъл, но правилата са правила!

Ако имате малка татуировка, може и да се измъкнете без някой да забележи – или можете да го покриете с лепенка или превръзка. Ако имате по-голяма татуировка, която е трудно да се покрие, може да имате повече проблеми. Някои от решенията са да останете в риоканските ханове, където има частни ротенбуро бани или онсен, които могат да се наемат за лична употреба, или да идете на онсен късно вечерта, след като другите гости са си отишли. Ако сте много смели, може да разберете къде са къщичките, в които се къпят якудза – но не го препоръчаме!

6. Шум

Баните са социални места, а повечето онсен-посетители обичат да разговарят помежду си докато се отпуснат.

7. Алкохол

Онсен и Сенто обикновено поставят знаци, които показват, че не бива да пиете, докато се къпете – според доста очевидни причини, мисля. Казано така, чаша саке или студена бира, докато се накисваш, може да бъде божествена, но, само ако се къпеш в своя собствена баня ротенбуро!

Превод от английски – Нина Жишева