Опасно ли е да ядем изгоряло?

Опасно ли е да ядем изгоряло?

27/12/2018 Off By martha

На всеки се е случвало да препече сутрешната си филийка прекалено много. Повечето хора не харесват вкуса на изгорялото. Понякога нямаме избор, ако това са били последните две филийки и бързате за работа. Но колко точно е опасно това?

Краткият отговор е, че полу-кремираните ви филийки не са чак толкова нездравословни. Когато храни като хляб или картофи се загряват до достатъчно висока температура, например при печенето или пърженето, химична реакция ги потъмняват и правят хрупкави. В огромни количества, веществото акриламид, което прави това наистина е токсично. Работници, които ежедневно се сблъскват с него показват неврологични повреди на организма и им показатели, които посочват, че акриламид наистина може да се залепи към червените кръвни клетки и да нанесе вреда на ДНК-то ни.

Но!

Това не важи с такава сила при попрепечените филийки. Чак през 2012 година този химикал бил намерен в храната, което е първият показател, че вредата му не е особено значителна. В доста държави обаче, здравните организации препоръчват да не се ядат почернели храни. Учените, работейки върху изследването на рака казват, че е възможно акриламид да има нещо общо с раковите образования, но все още няма солидни данни. За сега изглежда, че вредата на почернелите ни филийки не е опасна за здравето ни.

Но различни са нещата при индустриалните работници, които работят с подобни вещества всекидневно. През 2015 година е направено проучване, но не достигнали до връзка между акриламид и рака при работниците. Други проучвания обаче показват, че има такава връзка. Един от проблемите за това масово разногласие е, че животните които често се използват при експерименти приемат огромни количество от веществото. При нормални обстоятелства, човека няма как да получи такава доза. Ще трябва да консумирате 75 килограма пържени картофи всеки ден в продължение на 2 години, за да достигнете до дозата, която използват върху животните.

Времето и повечето експерименти ще покажат реалното действие на акриламида върху организмът ни, но за сега яденето на някоя друга почерняла филийка няма да ни убие.

Автор: Мартина С. Попова