Опасно ли е сушенето на дрехи у дома?

Опасно ли е сушенето на дрехи у дома?

06/05/2019 Off By djani

При топло, ветровито време всичко изсъхва на двора или на балкона за доста кратко време.

За съжаление съвременните демографски условия не предлагат на жената непременно удобно място на открито за съхнене на прането. Логично много жени изсушават прането в дома си, без да подозират, че сушенето на пране в жилище е много вредно за здравето.

Такова сушене на пране в апартамент увеличава влажността на въздуха. Дори и добре изцеденото пране съдържа около два литра вода. Ако сушите прането в дома, знайте, че  цялата тази влага, особено през зимата с централно отопление, постепенно се изпарява и повишава влажността в стаята с 30%. При влага, броят на алергените също се увеличава, защото влажната среда е най-подходяща за засилено развитие на различни плесени, бактерии и прах.

Най-опасна за човека е гъбата Aspergillus – вид плесен, който може да живее дори в най-чистата стая, като се размножава добре във влажни условия.

Аспергил не е толкова опасен за здрав човек с добър имунитет. Най-податливи са хора със слабо сърце, деца и възрастни хора. Aспергил е особено опасен за хора с алергии, астматици и хора с респираторни заболявания. Симптомите на инфекция с аспергил се проявяват чрез треска, хрема, тежка  кашлица, понякога с кръвни съсиреци, болка в гърдите, задух. Плесенът е особено опасен за хора с отслабена имунна система.

При такива пациенти гъбичката може да допринесе за развитието на заболяване като аспергилоза. Аспергил засяга устната кухина, дихателните пътища, прониква в тъканите на вътрешните органи, нервната система.

Сушенето на пране в банята и кухнята е особено нежелателно. Поради постоянната висока влажност в тези места, Aspergillis лесно се установява във вентилационните качулки, под плочката, мивката. Бельото, което  ще съхне дълго време, може да поеме  гъбичките и да стане източник на инфекция.


Научно е доказано, че гъбата Aspergillus перфектно съществува и се развива в почвата на стайни растения. Ако има пациенти в риск сред домакинствата, е необходимо да се отървете от стайните растения. Опитайте се да защитите себе си и близките си колкото е възможно повече. Опитайте се да не сушите прането си вътре в жилищната сграда. Не допускайте висока влажност в апартамента, простирайте дрехите си в добре проветриво помещение. Не забравяйте, че сушенето на дрехи в апартамент, особено в спалнята, в детската стая и в хола е опасно за здравето. Все пак, по този начин ще бъдат създадени изкуствено условията за комфортно съществуване на инфекциозни бактерии.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани