Опция във Фейсбук ще ни спасява задниците

Опция във Фейсбук ще ни спасява задниците

27/12/2018 Off By nina

Ако някога случайно сте изпратили нещо невероятно неудобно във Facebook Messenger, без никакъв шанс да го изтриете, вече ще имате възможност за поправка. Facebook обяви, че пуска бутона „unsend“.

В интервю за TechCrunch, шефът на Messenger Стан Чудновски от Facebook разкри, че в момента компанията пуска възможността да може да си трият съобщения до 10 минути след изпращането им. Функцията за премахване бе пусната наскоро в Боливия, Колумбия, Литва и Полша за Android и iOS.

“Плюсовете са, че потребителите искат да имат контрол… и ако направите грешка, можете да я коригирате”, каза Чудновски. Той обаче отбеляза, че компанията ще гарантира, че функцията не “отваря нови пътища за тормоз”, като например изпращане и след това премахване на “лоши съобщения”.

Първият намек за изтриването на неизпратен елемент бе направен през ноември, когато скриптовете бяха изтекли, показвайки как работи системата. В по-известен случай по-рано тази година Facebook заяви, че тайно е изтрил някои стари съобщения от своя основател и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Засега ние, обикновените потребители, знаем няколко функции за това как ще работи бутонът unsend. Той ще ни дава възможността да изтриваме съобщенията си до всички в дадена група или само до себе си, въпреки че няма да можем да премахваме съобщение, което някой друг е изпратил. За да изтриете съобщение, трябва да го кликнем и да задържим, след което кликаме „премахване“.

Но изобщо не се заблуждавайте, че сте се откачили напълно. В групата ще се появи прозорец с известие, че сте премахнали съобщение и той ще бъде видим за всички в групата. Така че дори да избегнете неудобното послание, което може да се види на първо място, хората ще бъдат известени и ще могат да ви задават неудобни въпроси.

Още не е ясно кога функцията ще бъде пусната и на други места, но ако сте в някоя от гореспоменатите държави, можете да започнете да изтривате съобщения веднага… късметлии такива!

Автор – Нина Жишева