Ориенталска приказка от кофеин

Ориенталска приказка от кофеин

12/11/2018 Off By djani

Според  “Асоциацията на турската култура”,  за първи път  през 15 в. на територията на  днешна Етиопия, са започнали да мелят зърна от  кафе и да приготвят известното и обичано днес- Турско кафе. През 16 в, тази освежаваща напитка се разпространява  в Египет и арабския регион. Султан Сюлейман е поискал от консула си в Йемен, да му донесе кафе от там, като поканил и майсторите, които го приготвят най-добре. Гостите се настанили в двореца с около 40 вида кафе. Приготвили кафе на султана с голямо внимание. След одобрението му , в харема започнали да преподават  уроци за приготвяне на турско кафе. Може би от тогава датира известната поговорка на турски, че:

” Една чаша турско кафе има хатър за 40 години”. Но стига романтика. Ето и малко наука.

В резултат на изследвания, проведени по целия свят, е доказано , че турското кафе е много полезно за здравето. Чаша турско кафе съдържа 7 калории. Това е напитка, която съдържа калий, магнезий и фосфор. На ден спокойно може да се консумират поне  две чаши. Турското кафе дава енергия. Антиоксидантните  свойства на турското кафе, забавят стареенето на кожата, премахват възпалението на дихателните пътища, отварят бронхите. Твърди се, че регулира кръвното налягане,  намалява риска от психични заболявания, укрепва паметта. Турското кафе премахва главоболието.

По традиция  турското кафе  се сервира с чаша вода.

То се приготвя и консумира  по различни начини, във всеки регион.

В Босненската традиция,  например, кафето се приготвя без захар. С него ви поднасят бучки захар. Който иска да пие сладко кафе, първо отхапва от захарчето, след това отпива глътка кафе.

 

 

Кавказките турци приготвят кафето с мляко, но не какво да е мляко, а трябва да е от крава, която е родила съвсем скоро. Така приготвеното кафе има леко кисел вкус и това е незаменим ритуал за тях.

 

Интересно е кафето сварено на  свещ. Съвсем обичайно е, да се приготви турско кафе в горещ пясък.

 

Важен ритуал в пиенето на турско кафе е сърбането. Колкото и невъзпитано да ви се струва, това е начинът да се запази пяната му до края. Турското кафе се сервира с освежителни напитки, но най-много се предпочита турския локум.

 

Има интересна традиция свързана с турското кафе. Когато годежарите идват в дома на момичето да искат ръката ѝ, тя приготвя турското кафе по необичаен начин като добавя сол в кафето на любимия.  По този начин тя изпитва волята и търпението му. Ако потенциалният зет изпие кафето без да реагира, означава, че е търпелив и надежден мъж, подходящ за съпруг.

Скоро гледах интервю с един човек, който е създал виртуално приложение, зад което стои най-обикновената закачка да се гледа на  турско кафе. Идеята се родила вдъхновена от майка му, която често събирала близки и съседки да им гледа на кафе. Към днешна дата, той твърди, че успехът на приложението се дължи на това, че всъщност ви предсказват съвсем истински гадатели, които просто работят това. Чакат да си изпиете кафето и да им изпратите снимки на чашата за да разгадаят какво ви очаква в бъдеще. Приложението е популярно в 5 континента и има милиони последователи без никаква официална реклама…При това, приложението е напълно безплатно.

За щастие, турско кафе се намира в България и аз си го пия с повод и без повод, и да ви призная, за мен, турското кафе е идеалният начин за релакс в домашна атмосфера. Като с магия отмива натрупаната умора и негативни емоции на деня. А ароматът му, ме е пристрастил до степен, в която, дори да нямам време да си направя, минавам през кухнята, ей така да си помириша бурканчето с турско кафе.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани