Вече има антиоксидант, който може да подмлади артериите ни с 20 години

Вече има антиоксидант, който може да подмлади артериите ни с 20 години

14/06/2019 Off By nina

Много мистерии заобикалят физиологичните процеси, чрез които хората остаряват, но учените научават все повече и повече. С това знание идват нови възможности около това, как можем не само да ги забавим, но може би дори да ги обърнем. Нов пробив в Университета на Колорадо е последният напредък в тази област, демонстриращ как химически променената хранителна добавка може да обърне стареенето на кръвоносните съдове, което от своя страна дава жизненоважен стимул за сърдечносъдовата система.

Човешкото тяло е доста добро в предотвратяването на оксидативния стрес, когато сме млади, предпазвайки молекулите от критични увреждания, причинени от вредните молекули, известни като свободни радикали. Това са молекули, които са се намерили с поне един самотен електрон, така че те тръгват в търсене на съвпадение, често ограбват друга тяхна молекула и стартират верижна реакция на необратимо молекулно увреждане.

Антиоксидантите са удобни, защото се намесват и отблъскват електрона на свободните радикали, като премахват този процес в зародиша. Те са естествено произведени в достатъчен брой в нашата младост, но с нарастване на възрастта и разпространението на свободните радикали, антиоксидантите се оказват надвити. Когато става въпрос за нашите кръвоносни съдове, това ги прави по-твърди и по-малко годни да се разширяват в отговор на повишения кръвен поток, тъй като свободните радикали причиняват увреждане на лигавицата, която е известна като ендотелиум.

Това е една от причините, поради която експертите по хранене поставят такъв голям акцент върху включването на добри източници на антиоксиданти в диетите, но някои са по-ефективни от други. Докато храните с естествени антиоксиданти са добър източник, последните проучвания показват, че предлаганите орални добавки като витамин С или витамин Е не са ефективни или дори вредни.

Новото откритие в Университета в Колорадо противоречи на това. Проучването се съсредоточава върху наличната в търговската мрежа добавка MitoQ, която се създава чрез химично изменение на естествено срещащия се антиоксидант, наречен Коензим Q10, за да се свърже с митохондриите вътре в клетките. Това е първият път, когато учените са проучили как един антиоксидант, който е насочен към митохондриите, може да повлияе на здравето на съдовете.

Екипът е направил това, като е давал 20 mg MitoQ дневно на половината от 20 здрави мъже и жени на възраст от 60 до 79 години. Другата половина получавала плацебо. След това те наблюдавали колко добре ендотелиумът функционира в продължение на шест седмици чрез проследяване на това как артериите се разширяват в отговор на повишен кръвен поток.

След това на групите им била дадена двуседмична пауза, за да позволи на тялото да измие всички остатъци, след което групите си разменили местата. Изследователите са установили, че средната добавка подобрява дилатацията на артериите на субектите с 42%.

По този показател изследователите твърдят, че това се равнява на работата на кръвоносните съдове при някой 15 до 20 години по-млад. Ако се установи, че има такъв ефект в дългосрочен план, подобно подобрение на сърдечно-съдовата система би било свързано с намаляване на сърдечните заболявания с около 13%.

Изследователите твърдят, че проучването показва, че подобрената дилатация е резултат от намален оксидативен стрес и че участниците с по-твърди артерии са имали намалена скованост, когато приемали добавката. През следващите месеци те ще извършат последващо проучване, за да консолидират своите открития, да ги проверят с по-голяма група участници и да подобрят разбирането си за взаимодействието на съединението с митохондриите.

“Упражненията и здравословна диета са най-добре установените подходи за поддържане на сърдечно-съдовата система”, обясни водещият автор Дъг Сийлс, професор по интегративна физиология в Университета в Колорадо. Но реалността е, че на ниво обществено здраве няма достатъчно хора, които да са готови да го направят. Търсим допълнителни, основани на доказателства възможности, за да предотвратим промените, свързани с възрастта, които водят до заболяване.”

Превод – Нина Жишева