Откриха стоножка на 99 милиона години в кехлибар

Откриха стоножка на 99 милиона години в кехлибар

14/06/2019 Off By nina

Появявайки се там, където е прекъснал юрският период, кредата е най-известен като финалния акорд на динозаврите. Що се отнася до насекомите, този период ни дава мравки, термити, листни въшки и експлозия на опрашители, които съвпадат с развитието на цъфтящи растения. Но иронично се смяташе, че праисторическите многоножки от реда Калиподида са дошли по-късно. Досега!

Сега учените трябва да пренаредят това, което знаят – или са знаели – за еволюцията на многоножките, благодарение на малък, 8.2-милиметров член на ред Калиподида, който е забил многото си крака в някаква дървесна смола, която се е появила в Мианмар преди 99 милиона години като златна бучка кехлибар.

Това прави насекомото най-старата многоножка от своя ред, която е открита. В действителност, нейната морфология – която включва сложни очи, съставени от пет омматидия, докато повечето очи на Калиподидан имат най-малко 30 – е толкова уникална, че оправдава собствения си подред, тъй като не отговаря съвсем на настоящите класификации за вида.

Новоописаната многоножка, Burmanopetalum inexpectatum, идва от частна колекция от бирмански кехлибар

Проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей (България) и д-р Томас Везенер и Лейф Мориц от музея на зоологическите проучвания Александър Кьониг (Германия) избраха името Burmanopetalum inexpectatum, където “inexpectatum” се превежда като “неочакван” от латински.

„За нас беше голяма изненада, че това животно не може да бъде поставено в сегашната класификация на многоногите“, казва професор Стоев.

“Цялата мезозойска ера – период от 185 милиона години – досега е изследвана само за дузина видове многоножки, но новите открития от бирманския кехлибар бързо променят картината”, казва д-р Грег Еджкомб, лидер в изследването за изкопаеми членестоноги от Natural History Museum, който не е участвал в изследването. “През последните няколко години почти всичките 16 редици от животни са били идентифицирани в кехлибар на 99 милиона години. Красивите анатомични данни, представени от Стоев и екип, показват, че Калиподида сега се присъединява към клуба.” 

3D рентгенова микроскопия е била използвана за по-добър поглед върху находката, включително нейната вътрешна структура. Това стана възможно благодарение на нейната кехлибарена гробница, която й е помогнала да запази фини детайли, които обикновено не се съхраняват във вкаменелости. Тази част от кехлибара, в която се е вкаменила Burmanopetalum inexpectatum, е част от частна колекция – най-голямата по рода си в Европа – принадлежаща на Патрик Мюлер и се състои от 400 кехлибарени камъни, всички от които са предоставени на учените.

Превод – Нина Жишева