Откриха три нови планети съвсем наблизо

Откриха три нови планети съвсем наблизо

01/08/2019 Off By nina

Три странни свята са забелязани да обикалят в орбитата на звезда на 73 светлинни години от Земята – и са сред най-малките и най-близките екзопланети, забелязани досега.

Една от планетите изглежда мистериозна „липсваща връзка“ за разлика от всичко в нашата Слънчева система.

Новите светове бяха забелязани от транзитния сателит за изследване на екзопланети на НАСА (TESS), който беше изпратен в космоса през 2018 г. с цел да намери нови светове около съседни звезди, които биха могли да поддържат живота.

Една от триото е скалиста супер-Земя (като нашата планета, но малко по-голяма), както и две газови планети като Нептун, но по-малки (и все пак около два пъти по-големи от Земята).

За съжаление учените се съмняват дали биха могли да подкрепят живота – но смятат, че в същата система може да има и други планети.

Въпреки че се смята, че температурният диапазон в самия връх на най-отдалечената планета може да поддържа някои форми на живот, самата атмосфера се смята за твърде гъста и плътна, създавайки интензивен парников ефект.

Откритието, публикувано в Nature Astronomy, също има своите изследователи, любопитни за типа планета „липсваща връзка“, каквато нямаме в собствената си слънчева система.

Тук имаме малки скалисти планети като Земята, Меркурий, Венера и Марс или много по-големи планети, доминирани от газ като Сатурн, Юпитер, Уран и Нептун, но по средата няма нищо.

„TOI-270 скоро ще ни позволи да изучим тази „липсваща връзка“ между скалистите планети, подобни на Земята, и мини-нептуните с доминиращи газове, защото тук всички тези типове са формирани в една и съща система“, казва водещият изследовател Максимилиан Гюнтер от Масачузетския Технологичен институт.

Най-близката от трите планети – TOI-270 b – отнема малко повече от три дни за орбита на нейната звезда, като TOI-270 c отнема 5,7 дни, а TOI-270 d за 11,4 дни.

TESS стартира на 18 април миналата година и е предназначен да наблюдава почти цялото небе.

Сателитът търси удобно време, което може да издаде присъствието на планета, преминаваща пред своята звезда-домакин.

Превод – Нина Жишева