От кал да е, Иван да е!!!

От кал да е, Иван да е!!!

07/01/2019 Off By djani

По някаква случайност или не (аз не вярвам, че нещата са случайни) и моят син е малко Иван (Иван-Александър)… В началото се бунтувах, защото ми се струваше много скучно, но пък дядо му Иван, на когото е кръстен е страхотен, умен, доблестен и много добър човек. Изведнъж осъзнах, че нямам нищо против синът ми да прилича на него. В мига, в който приех фактите, вече се гордея, че и в моята къща има един Иван. От името Иван лъха мъжко достойнство и сила и смятам, че всеки един познава поне един Иван и може да го потвърди. Днес всеки Иван има празник!!! Ето и малко факти.

Иван (от старобългарски означава„Бог е милостив“, от иврит: “Божа благодат”

Ивановден е един от най-големите празници в началото на годината.

На 7-и януари, православната църква почита Йоан Кръстител, а в празничната обредност се преплитат христянство и езичество: зимният Свети Йоан е кръстник на Христос и затова в традиционната представа на българина той става покровител на кумството и на побратимството.

Името Иван е славянската форма на Йоан и е най-популярното име в християнския свят. В България Иван далеч не е просто само име, а титла и призвание.

Израснал в Юдея и Галилея, където се прочул като проповедник. Убеден бил в мисията си да подготви пътя за идването на Месията и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Те му вярвали и му позволявали да ги кръщава. Говорели, че е дошъл нов пророк или че е самият Месия. Затова е наречен Предтеча – пръв вестител, предшественик. Йоан постоянно напомнял, че ще дойде истинският Месия, който не ще кръщава с вода като него, а с Божи Дух и с огън.

На Ивановден продължават обичаите свързани с чудодейната сила на водата.

Medjugorje, Bosnia and Herzegovina, August 16 2016: Mosaic of the baptism of Jesus Christ by Saint John the Baptist as the first Luminous mystery

На Ивановден обредното къпане продължава, като се разширява кръга на окъпаните. Навсякъде се прави ритуалното къпане на младоженците-едногодишници, което по традиция се извършва от кума или девера. Окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Ходи се при кумовете, но не с празни ръце, а с кравай, месо и вино. В Южна България на обща трапеза сядат побратимите и посестримите.

Понеже Йордановден е сложил краят на кукерските игри, на същия ден, всички участници в тях задължително трябва да бъдат поръсени със светена вода, за да излязат от обредното състояние, в което са били.

Колко са ни красиви обичаите. Редно е да ги помним и предаваме нататък.

Да са живи и здрави именяците, да им се случи всичко онова, което ще ги усмихва и да пребъде името им!!!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани