От любов към сладоледа

От любов към сладоледа

27/09/2018 Off By djani

 

Лятото е любим сезон на много хора.

Асоциативно го свързваме с отпуска, море, огромна доза слънчеви лъчи, безгрижие…Но един от най-вечните символи на лятото винаги ще бъде сладоледа…

В производството на сладоледа няма никаква загадка. В трапезата на Османските владетели има сведения за комбинации от плодове, лед , вино , мляко захар, които са били на почит. Ексцентричният римски владетел Нерон е известен с  фактът, че е изппащал робите си да му носят лед от върховете на планините, които смесвал с плодове.

Според историците , произходът на сладоледа такъв какъвто ни е познат днес , т.е първият направен с мляко води началото си преди 2200г. някъде в Азия.

Известен е фактът, че около 200г. пр Хр. Китайците са смесвали прясно мляко с ориз и са го замразявали подобно на сладолед.  Някъде през 7в. Император Танг чупи луксомера. Той е имал 94 роби, на които единствената  им задача била да носят лед от върховете на планините за владетеля си.

Тогава възниква въпросът как от Китай, достига до Италия, която се счита за родина на сладоледа. Близо 600г. след това, някъде през 13в. Марко Поло изненадва всички като се връща от известното си пътешествие от Китай с рецепти за сладолед в джоба. И в последствие вече през 16 в. с непрекъснатите усилия на готвачите, тези рецепти се превръщат във формула за сладолед. Със сватбата на Катерина Медичи и Крал Анри Втори, През 1553г. готвачите на Катерина Медичи пренасят рецептата във Франция.

През 17в. по време на управлението на Крал Чарлс Първи сладоледа бил неизменна част от менюто. Из кулоарите на двореца се злословело, че той платил огромна сума на готвача за да не издава рецептатата.

Ние простосмъртните ще сме завинаги благодарни на един Сицилиански  емигрант от Италия- Франческо Прокопио. Той е заимствал сладоледа от трапезата на аристократите и го е направил достъпен за всички. През 1670г. Франческо Прокопио не само  открива първото сладоледено кафе в Париж , а и насища целият град със сладолед.Сладката тенденция толкова допада на всички, че през 1676г. броят на продавачите на сладолед достига до 250. Сладоледа влиза в менютата на сладкарници, кафенета и ресторанти.

Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън са сервирали млечният десерт на своите гости. Рецепта за сладолед е публикувана в Лондон от госпожа Мария Приходи през 1718 г.  , а най-ранните сведения за сладолед в Оксфордския речник на английски език са от 1744г.

През 1751г в „Изкуство на готварството- ясно и лесно” от Хана Глейс има рецепти за сладолед от мляко, плодове и захар. Името идва от израза „студен крем”.

И докато сладоледената мода се разпростира в Европа с бясна скорост, то в Северна Америка достига през 18в. Първата сладоледена фабрика в САЩ е открита през 1851г. от Якоб- Фюсел. С появата на хладилниците той се утвърждава тотално в менюто на човечеството.

Според състава си сладоледът се разделя на няколко основни вида, а разнообразието от вид и форма зависи единствено от въображението на приготвящите го!!!

Сметанов – поне 10 % масленост и 16 % захар

 

 

 

Млечен- 4%масленост и до 20 %захар

 

 

 

 

Плодов- без мляко, само с натурални сокове, плодове (20- 30%)  и захар (25- 30%)

 

 

Шоколадов-(поне 6 %шоколад или 2.5 %какао)

 

 

Орехов- (6- 10 % орехи или други ядки)

 

 

Мелба- с плодове и украса (бисквити, заливки, ядки и пр.добавки)

 

 

 

На прощаване с лятото, с доста носталгия и  вече в прегръдката на есента ви черпим с малко виртуален сладолед. Насладете се!

Аз  лично си хапвам сладолед целогодишно, а вие?!?

източник снимки: Pinterest

автор: Тезджан Ферад- Джани