От Майкрософт отказват да работят за армията

25/02/2019 Off By nina

Група работници на Майкрософт настояват компанията да анулира договор, снабдяващ американската армия със слушалки HoloLens, които според тях ще превърнат бойните полета от реалния свят във видео игра.

Главните дисплеи на HoloLens на Майкрософт използват разширена реалност, което означава, че зрителите могат да виждат виртуални изображения, насложени върху пейзажа пред тях.

Писмо, подписано част от служителите на Майкрософт в петък и разпространено по вътрешен борд за съобщения, заявява, че технологията може да помогне на войниците да открият и убият противниците на бойното поле.

Те казват, че „отказват да създадат технология за война и потисничество“.

„Не сме подписвали за разработване на оръжия и искаме да кажем как се използва нашата работа“, се казва в писмото. То призовава главния изпълнителен директор на Майкрософт Сатия Надела и президента Брад Смит да отменят договора за 480 млн. долара, който армията обяви през ноември.

В изявление от петък Майкрософт обяви, че се ангажира да работи с военните, включително с армията по договора за HoloLens.

Майкрософт посочи блог посланието на Смит от октомври, в което се казва, че онези, които защитават САЩ, трябва да имат „достъп до най-добрите технологии на страната“. Компанията добави, че ще продължи да разглежда „важни въпроси на етичната и обществената политика, свързани с изкуствения интелект и военните.”

Военните тръжни документи сочат, че новата технология – която армията нарича Интегрирана визуална система за увеличаване – ще бъде използвана както за обучение, така и за военни действия. Заявената цел на армията е да доведе до по-голяма осведоменост на войските, така че те да станат по-смъртоносни и мобилни.

Протестиращите работници казват, че това означава, че HoloLens, по-известни със своите бизнес и развлекателни приложения, ще бъдат използвани за убиване.

Протестиращите работници пишат, че „те ще бъдат доставени на бойното поле и ще работят чрез превръщане на войната в „симулирана видеоигра“, като допълнително дистанцира войниците от мрачната реалност на кръвопролитията. До петък армията не е направила коментар.

Писмото също така моли Майкрософт да спре изграждането на каквито и да е оръжейни технологии и да назначи независим съвет за етичен преглед, за да определи приемливите приложения на технологиите на компанията.

Вътрешните притеснения относно контракта на армията следва година на активизъм от страна на технологичните работници, които стават все по-смели в изразяването на загрижеността си за това как се прилагат продуктите им. Подобен протест на служителите в Google миналата година, допринесе за отпадането на компанията от военния проект Maven, който използва изкуствен интелект за анализиране на въздушни изображения от зони на бойни действия. Работниците на Майкрософт миналата година също повдигнаха обществени опасения и разпространиха отворено писмо, в което протестираха срещу работата на компанията с имиграционните власти на САЩ.

Майкрософт под управлението на Надела се опитва да се отличава като етично настроена корпорация, която се грижи да използва своя технологичен напредък по начини, които са от полза за обществото. Протестното писмо на служителя в петък потвърди някои от тези усилия, но каза и, че трябва да се прави още, за да бъдат информирани инженерите за намерението на софтуера, който изграждат.

Превод от английски – Нина Жишева