От мръсните чорапи до белодробна инфекция

От мръсните чорапи до белодробна инфекция

29/12/2018 Off By nina

Човек е хоспитализиран, след като прекалено дълго душкал чорапите си.

37-годишен мъж, наречен само Пенг, от Джанжу, югоизточен Китай, започнал да усеща болки в гърдите. След като отишъл до болницата, той бил приет по спешност и му било назначено рентгеново изследване, за да се определи причината за болката му, както и за придружаваща я кашлица. Лекарите му поставили диагнозата гъбична инфекция на белите дробове и го задържали за лечение. Голямата изненада дошла, когато докторите определили необичайната причина за състоянието му.

Медиците взели орална намазка от Пенг и открили, че състоянието му най-вероятно било причинено от навика му да мирише мръсните си чорапи. Гъбичната инфекция, която развил на краката си, се прехвърлила в дробовете му, докато душкал чорапите си и вдишвал гъбичните спори от тях.

Ако и вие обичате да миришете чорапите си, по-добре ги изперете преди това, за да не изпаднете и вие в паника и да не ви се налага да ви изследват в болницата. Е, едно бързо подушване, за да изберете най-чистият чифт, няма да ви навреди чак толкова, въпреки че не е препоръчително да го правите.

Според съобщението в местния вестник Fujian Daily, мъжът казал на лекарите, че се бил пристратил към миризмата на чорапите, които носел през деня. Продължаващите, целенасочени дълбоки подушвания на собствените му чорапи най-вероятно са позволили на гъбичните спори (микроскопични биологични частици, които позволяват на гъбичките да се размножават и разпръскват) да се разпространят в белите му дробове, където са развили гъбична инфекция.

“Инфекцията може да се дължи и на липсата на почивка у дома, тъй като се грижи за детето си, което е довело до отслабване на имунната му система,” каза д-р Май Жуанинг от болницата № 909 в Джанжу.

Пенг е задържан в болница за лечение, но се очаква да се възстанови напълно. Не е ясно защо се е пристрастил към душенето на чорапите си, но, ако си мислите, че е забавно, силно препоръчваме ароматни свещи или буквално всяко друго хоби.

Автор – Нина Жишева