От сън спомени… има, но фалшиви

От сън спомени… има, но фалшиви

11/01/2019 Off By nina

Паметта ни е несъвършена: помним някои моменти, но губим други като развалени магнетофони. Понякога дори “помним” неща, които никога не са се случвали – явление, което изследователите наричат „фалшива памет“, причина, поради която свидетелски показания на очевидци могат да бъдат подвеждащи.

Но откъде идват тези фалшиви спомени? Предишни изследвания показват, че сънят играе роля в образуването на фалшиви спомени, но в едно скорошно проучване изследователите са се насочили към един конкретен аспект на съня, наречен вретено на съня, като потенциален виновник.

Вретената на съня са бързи изблици на мозъчна активност по време на сън, според проучването, публикувано през декември в списание Neuropsychologia. Те се срещат в един от по-леките етапи на съня, наречен Етап 2, който се определя от забавен сърдечен ритъм и липса на движение на очите.

За да се изследва как вретената на съня могат да играят роля в образуването на фалшиви спомени, изследователите набират 32 студенти, които са фенове на кафето. Показали на участниците десетина думи – всички свързани с една и съща тема – преди да бъдат закачени за устройство за полисомнография, което следи мозъчната активност по време на сън. След това участниците били разпределени на случаен принцип в една от двете групи: група на будните и група на спящите. Групата на спящите била изпратена в стая с легло и щори, докато на будната група било казано да гледа документален филм или клипове с г-н Бийн. Устройството за полисомнография записвало мозъчната активност, за да се увери, че групата на спящите наистина са заспали, а не просто да си лежат в леглото.

След съответните дейности, на всички участници отново били показани поредица от думи и ги попитали дали са видели думите преди. Някои от думите били повторени от първата сесия, но някои били нови. Нещо повече, изследователите добавили някои “примамващи” думи, които били свързани с темата на всички думи, но преди това не били показани на участниците.

Изследователите установили, че студентите, които са дремнали, са значително по-склонни да станат жертва на думите примамки и да кажат, че са ги виждали и преди, създавайки фалшиви спомени. Резултатите потвърдили това, което изследователите са предвидили въз основа на предишни изследвания.

Автор – Нина Жишева