Оцетът не е просто подправка!

Оцетът не е просто подправка!

23/04/2019 Off By djani

Колко от вас подозират, че в собствената им кухня съществува средство  с безброй функции. Естественият оцет е по-скъп от синтетичния и се получава чрез ферментация. Има голяма група плодов оцет, от които най-известен е ябълковият оцет.

Широко разпространено вярване например, е че той спомага процесът на отслабване. В кулинарията, служи като подправка за ястия от домашни птици и риби.

Използва се като марината и за плодови компоти. Малини, дюли, касис и дори домати също са добра основа за оцет. В Нова Зеландия, например, за производството на оцет използват киви, а в Южна Корея  – Райска ябълка.

Виненият оцет е популярен в страните, където се развива винопроизводството. Оцетът, приготвен от червено вино, се счита за класика и се използва за  салати, като марината и компонент на много сосове. Белият винен оцет е по-лек от червеният.

Испания има свой собствен винен оцет – оцет шери, който има сладък вкус. А в Турция правят мек винен оцет от стафиди.

Оризовият оцет се обича на изток, особено в Югоизточна Азия. Оризовият оцет е бял, червен и черен. В Япония белият оризов оцет е за салати и суши. Китайците предпочитат силен черен оцет, идеален за месни ястия. Подсладеният червен оризов оцет се използва в ястия с морски дарове.

Оцетът от захарна тръстика е продукт на ферментация на сироп от захарна тръстика. Този вид оцет е най-често срещан във Филипините. Той е сладък и затова е добра добавка към пържени и задушени свинско месо, риба и домашни птици.

Кокосовият оцет е популярен във Филипините, за които кокосовото мляко се ферментира директно в ореха.

Смята се, че малцовият оцет е изобретен от британците. Той е обичан в Бавария, в Холандия и в Австрия. Малцовият оцет се предлага в три форми: дестилиран, светъл и тъмен. Прозрачният дестилиран малцов оцет се използва за приготвяне на марината, светлия за салати и сосове, а тъмният, кисел малцов оцет е най-подходящ за пържена риба и месо.

Балсамовия оцет се счита за цар на естествените оцети. Той се произвежда в Италия, като в продължение на няколко години се съхранява смес от винен оцет и варена гроздова каша в бъчви от различни сортове дърво. За ярък акцент са достатъчни само няколко капки балсамов оцет.

Ето и малко от хитрините на оцета:

Оцетът се използва широко при приготвянето на различни зеленчуци за зимата, т.е. за консервиране. Повечето микроорганизми, които развалят храната, не могат да живеят в кисела среда.

Оцетът придава специален вкус на ястия от японската и китайска кухня, особено суши и печено свинско.

Оризът няма да залепва, ако във водата, където се вари, се добави една чаена лъжичка оцет.

За повече обем и блясък на косата ви, използвайте ябълков оцет при изплакване.

Ябълковият оцет може да помогне при лечението на белези от акне, майка ми твърди, че прозорци се почистват идеално с оцет, а има твърдения, че помага дори за отпушване на канали.

Сега след като знаете за многобройните ползи на оцета, надявам се, че ви беше полезно и няма да гледате на него като “просто подправка”…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани