Очарованието на усмивката

Очарованието на усмивката

14/04/2019 Off By djani

За хората наоколо винаги е приятно да видят човек, чието лице е осветено от щастлива усмивка. Какво е усмивката? Какви са типовете усмивки, каква е ползата от усмивката за усмихнатия човек? В наше време, в един луд ритъм на живот и постоянният стрес, за съжаление усмивките са рядкост. Хората знаят как да се усмихват от раждането си. Усмивката е изражение на лицето, което предшества смях или изразява различни емоции: Радост, удоволствие или подигравка. От това следва, че усмивките могат да бъдат различни.

Полезно е за човешкото тяло да се усмихва, тъй като мозъкът започва да произвежда хормонът домапин, който предизвиква удоволствие, в същото време метаболизмът се подобрява, устойчивостта към стреса се увеличава, в резултат на това, усмивката допринася за по-бързото възстановяване, ако човек е болен. Усмивката ускорява производството на хормона на щастието – ендорфин, който помага за преодоляване на депресията и хипертонията. Ето малко факти, които доказват ползата от това да се усмихваме:

– Учените казват, че лошото настроение идеално се лекува с усмивка.   – Усмивката прави човека по-уверен, по-лесно е да се свържете с усмихнати хора, както с приятели, така и с началници, следователно е по-вероятно да бъдете повишени.

– Усмивката е най-добрият начин за компенсиране. Няма нужда от излишни думи и извинения.

– Доказано е, че вкусът на храната се подобрява, ако се сервира от усмихнатото лице.

– Повече от 50 лицеви мускула участват в създаването на радостна усмивка и само 5 в „студена усмивка”.

Има жени, които не се усмихват заради твърдението, че усмивката предизвиквала бръчки. Знаейки, че усмивката е приятно упражнение за мускулите на лицето, ми се струва, че е по-добре да ги раздвижваме усмихвайки се, отколкото да даваме пари за скъпи процедури и козметика. Има момичета, които не се усмихват за да не си развалят грима, но по мое мнение за мъжете е по-приятно да виждат усмихнато женско лице със светещи от радост очи, отколкото красива и замразена в тишина маска…

Малко любопитни факти относно усмивката:

Жените се усмихват много по-често от мъжете.

През последните години усмивката е увековечена чрез създаване на така популярните усмихнати емотиконки. Те допълват емоциите, които не може да изразим само чрез думите.

Всяка година в първия петък на октомври се отбелязва Световният ден на усмивката. Навсякъде по света се провеждат събития в този ден, чиято цел е да дадат на хората усмивки и да повишат настроението им.

В много страни има паметници на усмивката. Някои ги намират за странни, но те, все пак предизвикват усмивка.

Тъжната усмивка се опитва да убеди другата страна, че всичко е наред. Усмивката е нещо заразно и след като разбрахме колко много полза и щастие генерира – усмихвайте се по-често за един осмислен и пълноценен живот

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани