Очарователно холандско село без автомобили

Очарователно холандско село без автомобили

16/05/2019 Off By martha

В малкото холандско село Giethoorn спокойствието е почти съновидение. Там няма коли. Всъщност няма начин автомобилите да се придвижват, защото няма пътища. Местните жители и посетителите на Giethoorn се придвижват по шепот-тихи начини: с велосипед, лодка или на крак. В тази махала – колекция от малки торфени острови, свързани с мостове – няма какво да се прави, освен да се потопите из селските къщи със сламени покриви и мостчетата, пресичащи лабиринта от канали.

Името на селото датира от 13-ти век. Историята гласи, че първоначалните фермери-заселници са открили колекция от рогове, принадлежащи на диви кози, за които се смята, че са загинали в наводнението от 1170 г. “Козият рог” или “Гейтенхорен” е съкратен до Гиетхорн и името на града. Векове след наводнението, водата продължава да определя живата история и пейзаж на селото.

В близкия национален парк De Weerribben-Wieden, любителите на дивата природа обикалят влажни зони и тръстикови легла на видри, черни рибарки, големи корморани и бели чапли. Можете да преминете по водните пътища на лодки и канута, разбира се, или по туристическите пътеки. Без шумово замърсяване, звуците на природата вдъхват пейзажа на живот за всички сетива.

За да оцените златните часове на деня, настройте алармата си за 6 часа сутринта и тръгнете да снимате по канала, преди лодките да се качат на водата. Или изчакайте до 18:00 часа. когато посетителите са склонни да се разпръснат. Това само по себе си прави престоя за една нощ в една от обилните местни закуски и избягване на задръстванията през деня. Можете да стигнете до Giethoorn с комбинация от влак и автобус. За да избегнете тълпите, изберете месеците април, май, юни или септември и имайте предвид, че посещенията от седмицата може да са най-добри. Въпреки че тази „холандска Венеция“ се чувства доста отдалечена от столицата Амстердам, тя не е твърде далеч – двучасовото пътуване си струва за пътешествие назад във времето.